Lassan bővül az uniós napenergia-piac

Vágólapra másolva!
A napenergia piaca 10,1 százalékkal bővült tavaly 2003-hoz képest, de még így is messze elmarad a 2010-re kitűzött céltól, a 100 millió négyzetméternyi napkollektortól. Tavaly összesen 1185 megawattórányi kapacitású napkollektor üzemelt az unióban - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Európában Németország vezeti a napenergia-piacot 780 ezer négyzetméternyi kollektorral. Ám az országban drámaian lecsökkent a növekedés: míg 2003-ban 39, tavaly már csak négy százalékkal bővült a piac. Ugyanekkor a négyzetméterenkénti támogatást 125 euróról 110-re csökkentették.

Az ezüstérmesek a görögök: tavaly már 215 ezer négyzetméter energia-termelő egység üzemelt az országban. Itt a teljes beruházás 20 százalékára adókedvezményt vehetnek igénybe a magánbefektetők.

Az új tagállamok közül Lengyelországnak van a legnagyobb részesedése napenergia-piacon: itt 29 ezer négyzetméternyi kollektor üzemel. Hazánkban háromezer négyzetméternyi napelem működik, és 2,1 megawattórányi energiát állít elő egy év alatt - számol be a Napi Gazdaság.