Sörkonszernek szorongatják a kis belga főzdéket

Vágólapra másolva!
Szűkítenék a belga sörkínálatot a nagy söripari konszernek. A mikrofőzdéiről híres országban a nagy konszernek a kereskedőhálózatok felvásárlásával próbálják elérni, hogy a kis főzdék sörei eltűnjenek a piacról. A belga parlament egyik kocsmáros-képviselője vizsgálatot kezdeményez a sörkonszernek ellen.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb aggodalommal tölti el a belga sörfogyasztókat a nagy söripari konszernek igyekezete a választék csökkentésére. A két óriás, az Inbev és az Alken-Maes ugyanis sorra vásárolják fel az értékesítési csatornákat, elzárva ezzel a kis sörfőzdék termelésének levezető csapjait. David Geerts kocsmáros és parlamenti képviselő hivatalos vizsgálat indítását kezdeményezi a sörpiaci sokféleség beszűkülése, a tipikus flamand sörfajták eltűnésének megelőzése érdekében.

A Huyghe sörfőzde tulajdonosa, Alain De Laet is megerősíti az aggodalmat: "A ritka sörfajták már alig-alig jutnak el a vendéglátó helyekre, holott a vendégek szívesen fogyasztanák azokat is. Az Inbev sörkereskedői csak akkor veszik át termékünket, ha jól megfizetjük őket. A kis sörfőzdék számára az egyetlen megoldás, ha maguk oldják meg termékeik kiszállítását és terjesztését, mivel a nagyok a jog szerint nem tilthatják meg a velük szerződésben álló üzleteknek más sörfajták értékesítését."

Az európai versenyjog szerint a nagy sörgyáraknak biztosítaniuk kell más sörgyáraknak is a hozzáférést a velük szerződésben álló vendéglátó helyekhez - mutat rá Geerts. A konszernek ezt az előírást a sör nagykereskedők és szállítók felvásárlásával kerülik meg, amelyek aztán kizárólag az ő termékeiket terítik a vendéglátó egységek és kiskereskedelmi üzletek között. Talán ennek a gyakorlatnak tudható be, hogy a sör ára hat év alatt üvegenként egy euróról 1,70 euróra emelkedett Belgiumban.