Olaszország kiléphet az eurózónából

Vágólapra másolva!
Az euróövezet összeomlásánál nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy vagy több ország kilép a zónából. Egy londoni gazdaságelemző szerint elsősorban Olaszország részéről várható, hogy feladja a közös valutát.
Vágólapra másolva!

Az Economist Intelligence Unit (EIU) elemző és gazdasági előrejelző intézet szerint az Eu-alkotmány francia és holland elutasítása után piaci aggályok támadtak a közös valuta fennmaradásával kapcsolatban. Az euróövezetben ugyanis lanyha a növekedés, és egyes államoknak rossz a költségvetési helyzete.

Az EIU szerint ez a reakció eltúlzott volt, mert középtávon nagyon alacsony a valószínűsége a valutaunió felbomlásának. A cég szerint ennél nagyobb, de még mindig kicsi a kockázata annak, hogy egy vagy több tagállam kilép az euróövezetből.

Az EIU elemzése szerint a kockázat Olaszország esetében a legnagyobb. Ennek oka az olasz gazdaság gyenge növekedése, versenyképességi hiánya, a közfinanszírozási rendszer rossz állapota és a GDP-érték 107 százalékát elérő államadósság.

Amikor Olaszországnak saját valutája volt, rendszeresen leértékelésre és magas inflációra volt szüksége a növekedés erősítésére és a belső államadósság reálértékének csökkentésére. A valutaunió tagjaként már nem áll rendelkezésére ez az eszköz, így Olaszországnak politikailag kényes növekedésgyorsító reformokra és a közadósság kezelhetősége érdekében költségvetési többletekre lenne szüksége.

Ennek egyik alternatívája az euróövezet elhagyása. Ugyanakkor a leértékelés és az állampapírok visszavezetése lírába veszélyes lenne, mert súlyos veszteségek kockázatának tenné ki az olasz lakosságot és a pénzügyi rendszert.

Az EIU elemzése szerint Olaszországban a 2006. májusi választásokig csekély az esélye a szükséges szerkezeti reformok előrehaladásának. A választások után az EIU várakozása szerint balközép kormány alakul a kommunisták támogatásával. A balközép-kommunista koalíción belül azonban máris olyan megosztottságok mutatkoznak, amelyek szintén nehézkessé és lassúvá teszik a szükséges változtatások végrehajtását.

Az EIU a múlt héten is kiadott egy jelentést a francia és a holland népszavazások után elképzelhető uniós jövőképekről. Ebben az állt, hogy "valószínűtlen, de nem elképzelhetetlen" az Európai Unió és az euróövezet teljes összeomlása. Ennek okaként az EIU az alkotmányos szerződés elvetése után elindult belső folyamatokat jelölte meg. A jelentés azt is megállapította, hogy a kialakult helyzetben minden eddiginél rosszabb az esélye annak, hogy a 2007-2013-as költségvetés nagyvonalúan fog bánni az új uniós tagországokkal.