Vihar miatt drágult az olaj

Vágólapra másolva!
1,7 dollárral feljebb ment az olaj ára, mert a kezdődő hurrikánidőszak visszafogja a termelést a Mexikói-öbölben. A nyugat-texasi könnyűolaj hordója 54,28 dolláron zárt a New York-i árutőzsdén.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön 1,7 dollárt meghaladó mértékben nőtt a kőolaj ára New Yorkban és Londonban azokra az aggodalmakra, hogy a kialakult a nyári hurrikán időszak első trópusi vihara a Karib-szigetek környékén, nem messze a Mexikói-öböltől, aminek a hatására a térségben csökkenhet az amerikai olajtermelés és az Egyesült Államok nagyobb mértékben függhet az importtól.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta júliusi jegyzésének hordónkénti ára 1,74 dollár növekedéssel 54,28 dolláron zárt. Az északi-tengeri Brent júliusi ára 1,73 dollárral 53,84 dollárra erősödött a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Az Arlene névre keresztelt trópusi vihar közeledtére a Total cég úgy döntött, hogy pénteken bezárja három part menti olajfúróját a Mexikói-öbölben, az ott dolgozókat pedig kitelepíti. Hasonlóan döntött több más, térségben működő olajvállalat is, köztük a BP.