Új EU-költségvetéssel nyernék meg a nettó befizetőket

Vágólapra másolva!
Új költségvetési javaslattal állt elő az Európai Unió elnöksége. Az új javaslat 156 milliárd euróval visszafogná az Európai Bizottság eredeti költekezési tervét. Az új javaslat elsősorban az unió nettó befizető tagállamainak jelent könnyebbséget. Az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg miniszterelnöke sorra egyeztet az összes tagállam vezetőjével. Jean-Claude Juncker azt szeretné elérni, hogy a tagállamok június 16-17-én biztosan elfogadják az unió 2007-2013-as költségvetését.
Vágólapra másolva!

Újabb kompromisszumos javaslatot terjesztett elő az Európai Unió soros, luxemburgi elnöksége az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről a tagországoknak, a kiadások eszerint 156 milliárd euróval alatta maradnának az Európai Bizottság által eredetileg elképzelt összegnek.

Az unió alkotmányos szerződéséről tartott népszavazások elutasító eredménye óta az EU-elnökségnek és a tagországoknak még fontosabbá vált, hogy az eredetileg is a június 16-17-i brüsszeli állam- és kormányfői értekezletre tervezett politikai megállapodást elérjék a hosszú távú költségvetésről. Az alapító és nettó befizető tagok alkotmány-elutasítása, illetve a német előrehozott választások terve ugyanakkor sokak szerint lényegesen nehezebbé teszi a kompromisszum megtalálását.

Ezt jelzi az új javaslat is, amely belga kiszivárogtatások szerint meglehetősen közel áll a hat nettó befizető ország (Németország, Franciaország Hollandia, Ausztria, Svédország, Nagy-Britannia) elképzeléseihez, mindenekelőtt ahhoz, hogy a kiadások éves felső határát rögzítsék az uniós összjövedelem (GNI) egy százalékához nagyon közel - a friss szövegben 1,055 százalék szerepel. A költségvetési szigor minden bizonnyal nem kedvez az új tagállamoknak és a szegényebb régi tagoknak, amelyek felzárkózása részben az uniós támogatások nagyságán, hozzáférhetőségén és elosztásán múlik. Az Európai Bizottság 1,24 százalékos felső határt javasolt, és mindeddig kitartott emellett.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az EU kormányfői tanácsának elnöke teljes körű - mind a 25 tagországra kiterjedő - kétoldalú egyeztetésekbe kezdett a tagországok vezetőivel - a luxemburgi EU-elnökség honlapján szereplő információk szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is találkozott már -, hogy az álláspontokat közelíteni próbálja a kompromisszumhoz.

Hivatalosan az EU valamennyi vezetője bízik még abban, hogy a megegyezés létrejön két hét múlva - könnyen elképzelhető ugyanakkor, hogy az alkotmányos szerződés jegelésével és a költségvetési tárgyalások kudarcának bejelentésével az idei nyári EU-csúcs a legfeketébbek közé tartozik majd az unió közel ötvenéves történetében.