A vártnál rosszabb a német üzleti hangulat

Vágólapra másolva!
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója májusra 92,9 pont, mintegy hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján. Az elemzők emelkedést vártak áprilishoz képest, 93,5 pontra.
Vágólapra másolva!

Az Ifo-mutató negyedik hónapja csökkent, ez, a sokéves tapasztalat szerint a gazdaság visszaesésére utal. A mannheimi Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) kedden kiadott, németországi konjunktúra- és üzletihangulat-mutatója 13,9 pont volt májusra, körülbelül háromszáz intézményi befektető és közgazdász véleménye alapján.

Az intézetben a világgazdasági javulás iránti bizalom csökkenésével magyarázták a mutató nagy visszaesését. A ZEW közgazdásza, Volker Kleff azonban a következő hónapokra a mutató javulását valószínűsítette, mondván, hogy a hétfőn beérkezett utolsó néhány válasz már igen bizakodó volt, ezekre már hatott Gerhard Schröder kancellár bejelentése a parlamenti választások előre hozásáról: a befektetők az ellenzék választási győzelmében reménykednek. A jelenlegi körülmények megítélésének részmutatója mínusz 69,3 pontra javult az áprilisi mínusz 73,0 pontról.