1,4 százalékkal nőtt az euróövezet GDP-je

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben és az egész EU-ban az átlagos GDP-növekedés 0,5 százalékos volt az idei első negyedévben az előző negyedhez képest. A tavalyi első negyedévhez viszonyítva a bővülés 1,4 százalékos volt az euróövezetben, és 1,7 százalékos az egész EU-ban - közölte az EU statisztikai hivatala csütörtökön előzetes becslésként.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság 0,2-0,6 százalékra csökkentette előrejelzését a második negyedévi euórövezeti GDP-növekedésre az eddig várt 0,3-0,7 százalékról. A bizottság jelenleg 1,6 százalékos bővülést jósol az euróövezetnek az egész évre, az ősszel valószínűsített 2 százalék helyett.

A bizottság egyúttal lefaragott a jövő évre szóló előrejelzéséből is: a jóslat most 2,1 százalék a korábbi 2,2 százalék helyett. A 25 tagú EU-nak 2,1 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a bizottság, a jövőre pedig 2,3 százalékosat.

Gyengélkedést lát az Európai Központi Bank

A gazdasági növekedés kilátásai romlottak az euróövezetben, miközben a magas olajár továbbra is kockázati tényező az árstabilitás számára - írták az Európai Központi Bank (EKB) elemzői a csütörtökön megjelent májusi jelentésükben.

Az EKB elemzői arra számítanak, hogy a tizenkét havi infláció a következő hónapokban 2,1 százalék körül marad. Áprilisban is 2,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben az EU statisztikai hivatalának előzetes becslése szerint, annyi, mint márciusban.

Az EKB a legutóbbi, május eleji kamatdöntésével ismét változatlanul, 2 százalékon hagyta az irányadó refinanszírozási kamatminimumát. A szint 2003. június óta változatlan.