Korrupciógyanús az erdélyi sztrádaépítés

Vágólapra másolva!
Az új, Erdélyen keresztül épülő autópálya környékén lévő földek ára több százszorosára emelkedett, és az EU bejelentette: nem támogatja a sztrádaépítést. A vasárnap megválasztott román államfő a gyanús szerződések felülvizsgálatát ígéri - írja a Világgazdaság pénteki számában.
Vágólapra másolva!

Az épülő sztráda környékén lévő földek hektáronkénti ára a korábbi néhány száz euróról mintegy 50 ezer euróra emelkedett. A román állam hivatalosan mintegy egymilliárd eurót költ a területek kisajátítására, de a földtulajdonosok egyelőre nem kaptak pénzt.

A Bors és Brassó között épülő, 415 kilométeres autópálya összköltsége 3,4 milliárd euró, amihez európai támogatásra nem számíthat a román kormány, mivel a sztrádaépítést közbeszerzési eljárás kiírása nélkül ítélték az amerikai Bechtel cégnek.

Traian Basescu megválasztott román elnök választási kampányában a gyanús sztrádaszerződések felülvizsgálatát ígérte.

Romániában jelenleg mindössze 210 kilométer autópálya van. Az ország azt tervezi, hogy 2015-re a sztrádák összesített hossza eléri az 1100 kilométert, amihez évente mintegy egymilliárd eurót kéne költeni. Az ország büdzséje jelenleg nagyjából ennyit fordít oktatásra és kultúrára.