Kína elutasítja a jüan felértékelését

Vágólapra másolva!
A valutarendszer reformja keretében módosítani kell az átváltási mechanizmust, de a kormány nem állapít meg új árfolyamot a jüan számára - közölte egy kínai pénzügyi tisztségviselő. Az Egyesült Államok szerint az alacsony árfolyam versenyelőnyhöz juttatja a kínai cégeket az amerikai piacon.
Vágólapra másolva!

A valutareformnak fenn kell tartania a stabilitást, és meg kell akadályoznia a bizonytalanságot - idézett egy meg nem nevezett pénzügyi tisztségviselőt az angol nyelvű Economic Daily című kínai lap kedden. Így tehát a valutareform nem lesz egyenlő a jüan felértékelésével - mondta.

Az export és a külföldi beruházások erőteljes növekedése, a rohamléptű gazdasági növekedés, valamint a jüan esetleges hivatalos felértékelésére spekuláló tőke beáramlása nyomást gyakorolt az idén a kínai nemzeti valutára, a felértékelés irányába.

Kína gyengíti a dollárt/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20041126kina.html

A jüan eddig elmaradt hivatalos drágítását különösen az Egyesült Államok sérelmezi, mert az amerikai kormányzat a tíz éve 8,28 jüan/dolláron rögzített, mostani hivatalos árfolyamot túl alacsonynak tartja, szerinte az versenyelőnyhöz juttatja a kínai vállalatokat az amerikai piacon. Az amerikai kormány régóta követeli a jüan konvertibilissé tételét.

A kínai kormányzat az utóbbi időben több intézkedést tett a szabályozás enyhítésére, de ezek a gyakorlatban a jüanra nehezedő felértékelési nyomást enyhítik.

December 1-jétől engedélyezik, hogy a külföldön élő kínaiak valutát utalhassanak át otthonról és öröklött ingóságaikat is külföldre vigyék. A külföldi valuták így bizonyára növekvő keresletétől azt várják, hogy csökken a jüant felértékelő nyomás, és reálisabbá válik a mesterségesen alacsonyan tartott hivatalos árfolyam. Idén már növelték Kínában a külföldi utazásra vásárolható deviza mennyiségét, és engedélyezték az exportőröknek több külföldi valuta megtartását.