Újabb rekordot döntött az olajár

Vágólapra másolva!
Pénteken ismét új rekordokat ért el a kőolaj ára a szabadpiacon az ellátási aggodalmak miatt. Csütörtökön az orosz igazságügyi minisztérium cáfolta, hogy - a korábbi hírekkel ellentétben - a Jukosz hozzáférhetne bankszámláihoz legalább a termelési költségek fedezésére. Texas Cityben ráadásul tűz volt a BP napi 470 ezer hordós kapacitású olajfinomítójában, a termelés egy időre leállt.
Vágólapra másolva!

Az augusztus elsején napi 26 millió hordóra emelt összkvótához képest jelenleg napi 30 millió hordót termelnek az OPEC-tagországok, és szeptemberben készek további napi 1-1,5 millió hordóval növelni a termelést. Ennek ellenére a piacon, a közel-keleti terrorfélelmek miatt is, megint attól tartanak, hogy váratlan nagyobb termeléskiesést már sehonnan sem lehet gyorsan pótolni, miközben a kereslet gyorsan nő. A Jukosz napi 1,7 millió hordós kitermelése a világtermelésnek körülbelül a 2 százaléka.

Elemzők szerint ugyanakkor a szabadpiac elszakadt a valóságtól, szerintük a következő tizenkét hónap keresletnövekedési, termelési és kereskedelmitartalék-kilátásai hordónként legföljebb 35 dolláros árat indokolnának.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel hordónként 44,68 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 27 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,2510 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0066 dollárral drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel hordónként 41,30 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) nyitás előtti, nem hivatalos forgalmában, 18 centtel drágább a csütörtöki zárónál.