OPEC: Nem növelhető hirtelen a termelés

Vágólapra másolva!
Az OPEC jelenleg már nem tud rövid időn belül hirtelen termelésnövelést végrehajtani, erre még Szaúd-Arábia sem képest. Világszerte kevés a tartalékkapacitás a rendkívüli helyzetek átvészelésére - mondta kedden az OPEC soros elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz energiaügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Piaci szakértők szerint az OPEC-országok jelenleg termelési kapacitásuk 95 százaléka fölött termelnek. Noha az olajellátás bőséges a piacon, a befektetőket aggasztja, hogy bármi történjék akár a Közel-Keleten, akár Oroszországban a Jukosz termelésének esetleges kiesése miatt, kevés a tartalék kapacitás, vagy nincs is, a világ nagy termelőinél.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedd délelőtt hordónként 40,38 dollár volt szeptemberi szállításra a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), azaz 41 centtel drágább a hétfői zárónál. A Brent hordónkénti ára hétfőn 6 centtel 39,97 dollárra csökkent az IPE-n szeptemberre.

Kedden, közép-európai idő szerint délelőtt a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta hordónként 44,20 dollár volt szeptemberi szállításra a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében. Ez 38 centtel drágább a hétfői New York-i záróárnál. A West Texas Intermediate ára hétfőn hordónként 2 centtel 43,82 dollárra drágult.