Jövőre lassul az olajkereslet növekedése

Vágólapra másolva!
Az idei rekorszintű növekedés után jövőre várhatóan 2,2 százalékkal nő a világ olajfogyasztása, mert a magasabb alapkamat visszafogja az Egyesült Államok és Európa gazdaságát. Kínában a kormány megszorító intézkedései miatt mérséklődik az olaj iránti kereslet növekedési üteme - áll Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) jelentésében. 
Vágólapra másolva!
A demokraták feloszlatnák az OPEC-et/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040713ademokratak.htmlVége az olcsó olaj korának/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040611olaj.html

Az előrejelzés szerint a világgazdaság bővülése 2005-ben egy százalékponttal kisebb lesz, mint a 2004-re várt 5 százalékos növekedés, ezért az olajkereslet az idén valószínűsíthető 2,49 millió hordós növekedési üteme jövőre 1,82 milliósra csökken. Kína - a második legnagyobb fogyasztó - keresletének emelkedése jövőre majdnem a felére, 8,1 százalékra esik vissza.

Az előrejelzés szerint az OPEC világpiaci jelentősége nő 2005-ben, mivel az olajkartell világpiaci részesedése emelkedik a jelenlegi, mintegy 40 százalékról.