Panaszt készül benyújtani Kína ellen az USA

Vágólapra másolva!
A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigazgatója csütörtökön felszólította az Egyesült Államokat, hogy a WTO bevonása előtt tárgyalásos úton próbálja megoldani a mikrochip-export miatt kirobbant kereskedelmi vitáját Kínával.
Vágólapra másolva!
Kína törvényben védené a magántulajdont/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040310kina.html

A világ óriáshatalmai között a WTO nem akar növekvő kereskedelmi konfliktusokat, mondta a szervezet vezérigazgatója, Szupacsaj Panicspakdi egy ázsiai gazdasági tanácskozáson Bangkokban.

A várakozások szerint az Egyesült Államok még ezen a héten panaszt tesz Kína ellen az oda irányuló amerikai chipexport akadályozása miatt. A panasz az első WTO-hoz érkezett Kína elleni fellépés lehet. Az Egyesült Állomok eddig a távol-keleti ország USA-val szembeni 125 milliárd dolláros kereskedelmi többletét sem nézte jó szemmel. Washington szerint már csak a panasztétel van hátra, Szupacsaj szerint viszont még van tere a kétoldalú tárgyalásoknak.

Kína fellendülő gazdasága

Az elmúlt két évtizedben a kínai gazdaság növekedési üteme átlagosan évi 10 százalék volt, a külkereskedelem ezalatt átlagosan 14 százalékkal bővült évente. Most, több, mint két évvel WTO-csatlakozása után, Kína már a világ egyik legnagyobb kereskedelmi tényezője az Egyesült Államok, az EU és Japán után.

A WTO-vezérigazgató szerint ezeket a konfliktusokat a szervezetnek néhány hónapig nyitva kellene hagynia, hogy teret adjon a kétoldalú tárgyalásoknak, mielőtt a jogi döntőbíráskodásra kerülne sor.

Az amerikai félvezetőgyártók arra a gyakorlatra panaszkodnak, amely a forgalmi adó mintegy 80 százalékát juttatja vissza a hazai chipgyártóknak, a külföldi szállítóknak viszont nem, és ezzel jogtalan előnyhöz juttatja a hazai cégeket.

Aggódik az USA

Az Egyesült Államok már régóta aggódik a vele szemben fennálló hatalmas kínai kereskedelmi többlet és a kínai exportot még inkább ösztönző alulértékelt jüan miatt. A Kereskedelmi Világszervezet szerint azonban Kína gyorsan növekvő gazdasági ereje nem feltétlenül probléma kereskedelmi partnerei számára. Szupacsaj Panicspakdi egy korábbi nyilatkozata szerint a kereskedelem nem nullszaldós játék.

Kína nem csupán nagy exportőr, de nagy importőr is, gazdasága korszerűsítéséhez berendezésekre, technológiára és nyersanyagra van szüksége külföldről, milliárdos nagyságrendben. Ez a jövőben is így lesz, és ebből minden kereskedelmi partnere hasznot húzhat - mondta a WTO vezérigazgatója.