Putyin gyorsítja a gazdasági reformokat

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki fölényes újraválasztása után szinte minden hatalmat a markában tart, hozzálátott a nemzeti versenyképesség kibontakoztatását szolgáló, összetett piacgazdasági reformok megvalósításához. Ezek közé tartozik a már meghirdetett államigazgatási, adóügyi és nyugdíjreform felgyorsítása, továbbá a közoktatás, az egészségügy, a lakásgazdálkodás és a közművek átalakítása.
Vágólapra másolva!

A lakosságot érintő reformok többsége az eddigi kedvezmények megszűnését, célzott támogatásokkal való felváltását, a közszolgáltatások díjainak emelkedését jelentik. Putyin azonban úgy vélte, hogy ha a népszerűtlen reformokat jól megindokolják, akkor az emberek elfogadják azokat, bármennyire piaci jellegűek legyenek is. Az államigazgatási jéghegy csúcsa, a kormány áramvonalasítása közvetlenül az elnökválasztás előtt beindult: a hat miniszerelnök-helyettesből csak egy maradt, és a tárcák számát lefaragták. Az összevont tárcák ezentúl a konkrét politika kidolgozásával foglalkoznak területükön, míg a végrehajtás a szövetségi hivatalokra, az ellenőrzés pedig a szövetségi szolgálatokra vár, ami javíthatja a hatékonyságot. Rossz előjel azonban, hogy a hivatalok jócskán megszaporodtak, élükön - túlnyomó részt - a korábban menesztett miniszterekkel.

Optimista megfigyelők mindenesetre feltételezték, hogy a végrehajtó hatalom súlypontja a (szintén racionalizálás előtt álló) elnöki adminisztrációból a kormányapparátusba tevődik át Putyin második hivatali időszakának végére. Mi több, Putyin idővel átruházhat bizonyos elnöki hatásköröket a kormányra és a dumára, demokratizálva a hatalomgyakorlást.

Állami monopóliumok reformja

A külföldi befektetők különösen a pénzügyi rendszer reformját és az állami monopóliumok, köztük az Egyesült Energiarendszer vagy Gazprom megbontását szorgalmazták, ami kívánatosnak látszott a Kereskedelmi Világszervezetbe való felvételhez is. A külgazdasági technokrata Mihail Fradkov eddigi EU-képviselő miniszterelnöki kinevezése is arra utal, hogy Putyin áttörést akar elérni Oroszország nyugati típusú világgazdasági illeszkedésében. Mindamellett Putyin védelmébe vette a gázmonopóliumot, bár két változást megígért a választás éjszakáján: a Gazprom egyenlő hozzáférést enged a csőhálózathoz a független gáztermelőknek, amelyek a belpiacra szállítanak; továbbá a Gazprom részvénypakettjét átláthatóvá teszik.

A külföldi beruházók árgus szemekkel figyelik a Jukosz-ügy kimenetelét is. Az olajóriás elleni jogi kampány tavaly októberben Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezér letartóztatásához és állami vagyon elsikkasztásával való megvádolásához vezetett. Ez olyan félelmeket ébresztett, hogy - egyes esetekben - az 1990-es évekbeli vadprivatizáció eredményeit megkérdőjelezhetik. Putyin erről a választás után csak annyit mondott, hogy az üzleteket a jövőben tiszta és korrekt módon kell folytatni Oroszországban.

Közel nyolcszorosára nőtt a Gazprom profitja/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20040128kozel.htmlIsmét meghiúsult a Gazprom feldarabolása/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030926feldarabolhatjak.htmlKülföldiek is lehetnek Gazprom-tulajdonosok/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030312kulfoldiek.html