Az Emírségek elengedhet 14 milliárd dollár iraki adósságot

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Arab Emírségek kész arra, hogy elengedje a vele szemben fennálló 14 milliárd dollár iraki adósságot. A bejelentésre azután került sor, hogy hasonló tartalmú kijelentések hangzottak el több európai és ázsiai ország részéről.
Vágólapra másolva!

Kalifa ben Szaid sejk, Abu-Dzabi trónörököse kedden azután beszélt erről, hogy az országban tárgyalt James A. Baker volt amerikai külügyminiszter. Baker az amerikai elnök megbízásából látogat el a világ számos országába, amelyeket arra akar rávenni, hogy engedjék el az iraki adósságot.

Irakban zuhan a dollár, krízis kezd kialakulni/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040115irakban.html19 magyar cég dolgozna Irakban/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/2004012019magyar.html

Kalifa sejk azt mondta, hogy országa kormánya tárgyalásokat kezd az új iraki kormánnyal, amely július 1-éig elnyeri függetlenségét. A sejk szavai szerint, ha sikeresek lesznek a két kormány közötti tárgyalások, az Egyesült Arab Emírségek elengedi az iraki adósság nagyobbik részét.

Irak 40 milliárd dollárral tartozik a kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klubnak és további 80 milliárddal az arab államoknak, ezen belül 45 milliárd dollárral az Egyesült Arab Emírségeknek, Szaúd-Arábiának és a Kuvaitnak.

Az iraki háborút ellenző Oroszország, Németország és Franciaország beleegyezett abba, hogy együttműködik az iraki adósság csökkentése kapcsán, Japán több milliárd dollár adósság elengedését jelentette be, Kína pedig azt közölte, hogy vizsgálja a kérdést. Az Egyesült Államokkal szembeni iraki adósság meghaladja a 4 milliárd dollárt.