Fitch: Halott az EU stabilitási paktuma

Vágólapra másolva!
Az euróövezet stabilitási és növekedési paktuma kimúlt, de sok könnyet nem érdemes hullatni érte - áll a Fitch Ratings, Európa legnagyobb hitelminősítőjének hétfőn kiadott elemzésében. A cég már 2001-ben valószínűsítette, hogy a 3 százalékos határt a tagországok nem fogják betartani.
Vágólapra másolva!

A londoni hitelminősítő jelentése szerint - amely máris múlt időben fogalmaz a paktummal kapcsolatban - a tagországok államháztartási hiányát a hazai össztermék 3 százalékában maximáló előírás "túlzottan leegyszerűsített megoldás volt", ráadásul a jól viselkedőket nem jutalmazta semmivel.

A Fitch szerint a stabilitási paktum kimúlásának módja - vagyis az, hogy a legnagyobb tagországok elkerülték a büntetést a sorozatos szabályszegés után is - arra utal, hogy az euróövezeti tagoknak nem áll szándékukban a költségvetési politikájuk feletti nemzeti ellenőrzés ilyen mértékű feladása. Ebben a helyzetben még egy jelentősen feljavított valutauniós szabályrendszer sem lenne hiteles - vélik a londoni székhelyű hitelminősítő elemzői.

A tapasztalatok szerint a költségvetési szabályok akkor működnek a legjobban, ha azokat nemzeti szinten érvényesítik maguk az egyes országok. A szomszédoktól érkező nyomás serkentheti a szabályok tiszteletben tartását, de a nemzetek feletti szervezetek által kirótt büntetések gyakorlatát el kell vetni - áll az elemzésben. A Fitch szerint az európai jegybanknak (EKB) több hajlandóságot kellene mutatnia arra, hogy egyezséget kössön a pénzügyminiszterekkel a monetáris és a költségvetési politika valamilyen kedvezőbb elegyéről. Nem sértené a jegybank függetlenségét egy olyan kompromisszum, amelyben az EKB vállalná a kamatszint csökkentését a tagországok szorosabb költségvetési politikájának fejében, és ez ráadásul segítené az euróövezeti növekedést is - áll a londoni hitelminősítő hétfői elemzésében.

Hasonlóan vélekedett vasárnap megjelent nyilatkozatában Surányi György, a magyar jegybank volt elnöke, aki a Financial Times hétvégi számának idézete szerint azt mondta: az államháztartási hiány 3 százalékos maximálása "mesterséges", mivel azok az országok, amelyekben magas a megtakarítási arány, gond nélkül tudnak nagyobb hiányt finanszírozni. A döntő jelzőszámnak nem a költségvetési hiánynak, hanem a folyó mérlegnek kellene lennie, mert ennek hiánya jelez lehetséges finanszírozási gondokat - mondta a magyar szakember.