A bizottság perel a stabilitási paktum felrúgása miatt

Vágólapra másolva!
Bepereli a tagállamokat az Európai Bizottság, amiért tavaly novemberben a pénzügyminiszterek gyakorlatilag felfüggesztették az eurózóna alapszabályának tekintett stabilitási és növekedési paktumot - döntött a testület keddi ülésén elhúzódó vita után. Brüsszel egyúttal módosító javaslatokkal áll elő az unió gazdasági kormányzására vonatkozólag, belátva, hogy a jelenlegi rendszer nem működik kielégítően - írja a Bruxinfo.
Vágólapra másolva!
Németországot és Franciaországot felmentették a stabilitási paktum alól/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031125nemetorszagot.html

Gerasszimosz Thomas szóvivő tájékoztatása szerint "szavazás nélkül, de nem feltétlenül teljes egyhangúság mellett" az Európai Bizottság kedden úgy döntött, hogy az Európai Bíróság előtt folytatja a tagállamokkal a stabilitási paktumról folytatott vitát, ami akkor fordult élesbe, amikor tavaly november 25-én a pénzügyminiszterek tanácsa felfüggesztette az eljárást Franciaországgal és Németországgal szemben. Párizs és Berlin ellen azután indított eljárást a bizottság, hogy a két állam magasabb költségvetési hiánnyal rendelkezik, mint amekkorát a stabilitási paktum lehetővé tesz.

Nem ez az első eset, hogy egy uniós intézmény az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért egy másikkal szemben. Körülbelül egy éve Brüsszel a bíróság elé idézte a tanácsot, mert az megítélése szerint jogosulatlanul engedélyezte a portugál sertéstenyésztőknek nyújtandó állami támogatást. A perben még nem hirdettek ítéletet.

Gerasszimosz Thomas három pontban foglalta össze a bizottság stratégiáját:

Egyrészt a bizottság tartja magát véleményéhez, miszerint az ECOFIN (a pénzügyminiszteri tanács) november 25-i döntése illegális volt és az megsértette az uniós szerződést. Ennek az eljárásbéli kérdésnek a tisztázására fordul Brüsszel az Európai Bírósághoz, gyorsított döntést kérve. Amennyiben a bíróság gyorsított eljárásban foglalkozik az üggyel, a döntés 3-6 hónapon belül várható, de normális esetben évekig is elhúzódhat az eset. Ez azt jelenti, hogy ha a bíróság megsemmisíti is az ECOFIN döntését, annak valószínűleg nem lesz gyakorlati következménye.

Másodsorban a bizottság a döntés megszületéséig folytatja a tagállamok gazdaságának és költségvetési helyzetének figyelemmel kísérését, és szükség esetén újabb eljárást indít a költségvetési szabályokat megsértő államok ellen.

Prodi új stabilitási paktumot javasol/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031218prodi.html

Harmadrészt a bizottság februárban egy javaslatcsomagot terjeszt a tagállamok elé az unió gazdasági kormányzásának megreformálásáról, belátva, hogy a jelenlegi szabályok nem garantálják az eurózóna stabilitását. A reformról egyelőre nem közöltek részleteket, csak általános elveket hoztak nyilvánosságra. Ezek szerint szükség van az általános gazdasági irányelvek és a stabilitási paktumban foglaltak jobb kiegyensúlyozására, egyszerre növelve a költségvetési fegyelmet és rugalmasságot. Ezt a bizottság szerint úgy lehetne elérni, hogy jobban figyelembe kell venni az egyes államok helyzetének vizsgálatakor az államadósságot és a költségvetési helyzet fenntarthatóságát, és fokozni kell a költségvetési szigort kedvező gazdasági időkben. Emellett jobban figyelembe kell venni az egyes országok közti különbségeket (az egyenlő elbánás elvét meg nem sértve); valamint jobban kell szabályozni a költségvetési hiány csökkentésének mikéntjét, ideértve annak szigorúbb betartatását.

Az Európai Parlament két nagy frakciója támogatja a döntést

Bruxinfohttp://www.bruxinfo.hu

Vegyes reakciók érkeztek a bizottsági döntésre. Az Európai Parlament három legnagyobb frakciójából kettő, a konzervatív EPP és a liberális ELDR támogatta a döntést, mondván a bizottságnak, mint az uniós szerződés és a közösségi jog őrének, nem igen volt más választása. A szocialista PES frakcióvezetője még a bizottsági ülés előtti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szerinte a vita valójában politikai természetű, ezért nem való bíróságra. Pat Cox parlamenti elnök szintén a bírósági eljárás ellen foglalt állást, mondván, még egy kedvező döntés sem fogja megerősíteni a stabilitás kultúráját az EU-ban.

Charlie McCreevy, az ECOFIN soros elnöke kimérten kommentálta a Bizottság lépését, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az nem a november 25-i tanácsi döntés tartalmát, hanem csak az eljárás részleteit vitatja.