Nyerésre áll az EU az USA-val vívott vámháborúban

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió illetékesei bejelentették, hogy tervbe vették a teljes importtilalom meghosszabbítását az amerikai marhahúsra, mert az hormonkezelt, és ezért az EU szerint veszélyes lehet az egészségre. Egyben felszólítják az Egyesült Államokat, hogy oldják fel az Uniót sújtó vámokat, amelyek 116 millió dollár pluszkiadást jelentenek a közösségnek évente. 
Vágólapra másolva!

A bejelentés a Wall Street Journal szerint felér a győzelem kikiáltásával egy régóta tartó vitában. Kérdéses viszont az, hogy a bejelentés időzítése jó-e, hiszen az EU és az USA éppen komoly vitát folytatnak az acélvámokat illetően is, amelyben mindkét fél nemzetközi vámszabályokat sértő intézkedéseket hozott, a lap szerint. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) közgyűlésén ezért ismét heves európai-amerikai összecsapásokra lehet számítani.

Vámháborúba kezdett Ázsia ellen az Egyesült Államok/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030724vamhaboruba.html

Az amerikaiak válasza egyelőre az, hogy továbbra is kiállnak az USA-ból származó marhahús minőségéért, és állítják, hogy az nem káros az egészségre. Az illetékesek szerint egy ilyen tilalom nem élne sokáig. Az európai szakemberek szerint azonban a friss tudományos kutatások eredményei szerint potenciális veszélyt jelent a hormonkezelt marhahús. Ők a WTO szabályzatára hivatkoznak, amelyben az áll, hogy tilalom rendelhető el olyan termékek esetében, ahol tudományosan alá lehet támasztani az egészségre való káros hatást.

Az EU kereskedelmi biztosa, Pascal Lamy felszólította az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy függesszék fel az uniót sújtó vámintézkedéseiket.

Jövőre csökken az amerikai termékek vámja/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030929jovore.html

Korábban a WTO semmisnek nyilvánította az EU 1996-ban hozott tilalmát az USA-ból származó marhahúsra, mondván, hogy az nincs tudományosan alátámasztva. Az Unió nem volt hajlandó visszavonni a tilalmat, ezért az USA büntetővámmal sújtotta az EU-ból származó luxustermékeket a francia sajttól az olasz kézitáskákig. Az Unió alapos vizsgálódásba kezdett, és több mint egy tucat tudományos kimutatást készített a hormonok egészségkárosítását alátámasztandó. Az eredmények alapján jelentették be a tilalom meghosszabbítását, amely így már megfelel a WTO szabályzatának.

Az amerikaiak és a kanadaiak szerint színtiszta protekcionizmusról van szó, aminek semmi köze a tudományhoz.