Rekord légiforgalom Európában

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál több repülőgép közlekedett az európai légtérben az elmúlt három hónapban: ezzel sikerült megdönteni az eddigi abszolút rekordot, amelyet 2001 nyarán, közvetlenül a szeptember 11-i amerikai terrorakciók előtt mértek - közölte az Eurocontrol, a légiforgalom biztonságáért felelős brüsszeli székhelyű európai szervezet.
Vágólapra másolva!
Az Alitalia is csatlakozhat az Air France-KLM fúzióhoz/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20031001azalitalia.html

Júliusban, augusztusban és szeptemberben összesen 2,331 millió repülőgép haladt át a statisztikákban szereplő 36 európai ország valamelyikének légterén, az Eurocontrol adatai szerint. Ez 2,6 százalékkal több, mint a tavaly a harmadik negyedévben. A legnagyobb forgalmú napot nem a nyári szabadságok alatt mérték, hanem szeptember 12-én: aznap 28 173 járatot regisztráltak a légiirányítók Európában.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Ezek az adatok azt jelzik, hogy az európai légiforgalom kezd magára találni a 2001. szeptemberi csapás után, a szakértők szerint. A terrorakciók az egész ágazatot megrendítették, és számos légitársaság csődbe jutott.

Javult a késési statisztika is: a harmadik negyedévben a késve érkező vagy induló gépek aránya a teljes légiforgalom 10,5 százaléka volt, az egy évvel korábbi 14 százalék helyett.

A késések kivédésére fejleszteni kellene

A nagy fapadosok nem jönnek Ferihegyre/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030924anagy.html

A késésekben ezt a viszonylag jó eredményt jövőre nehéz lesz megismételni, mert a várható gazdasági fellendüléssel és az Európai Unió bővülésével, tíz új tagország felvételével együtt járó forgalomnövekedés nehéz feladat elé állítja majd a légiirányítókat és a repülés többi szereplőjét, mondta Victor Aguado, az Eurocontrol főigazgatója. Aguado szerint a következő öt évben 25-30 százalékkal kellene növelni az európai légtér áteresztő kapacitását ahhoz, hogy meg lehessen előzni a késések ismételt elszaporodását.