Putyin elől menekül a Chelsea tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Roman Abramovics, az ismert orosz milliárdos, az angol Chelsea futballklub tulajdonosa menekülni látszik hazájából. Erre utal szakemberek szerint, hogy az elmúlt időszakban az üzletember számos orosz érdekeltségétől - legutóbb éppen a legnagyobb orosz alumíniumgyártól - vált meg. Elemzők szerint Abramovics így próbál elkerülni egy, a Jukosz-vizsgálathoz hasonló politikai támadást.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az amerikai Forbes magazin szerint 5,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező 36 éves Roman Abramovics újabb oroszországi érdekeltségétől vált meg. A Russian Aluminium (RusAl) Oroszország legnagyobb alumíniumgyára, a bennfentesek szerint az utolsó komoly - az olajiparon kívüli - orosz vállalata volt Abramovicsnak. A vállalatban még 2000-ben vásárolt tulajdonrészt a második leggazdagabb orosz oligarchaként nyilvántartott befektető, ám most meglehetősen gyorsan adott túl rajta.

A Vedomosztyi című orosz napilap szerint a vevő az alumíniumgyár másik 50 százalékát birtokló Basic Element. Ezt a céget egy kevésbé közismert oligarcha, Oleg Deripaszka irányítja. A RusAl értékesítéséről már július folyamán is felröppentek hírek, ám akkor nem ütötték nyélbe az üzletet. A tranzakció értékét akkor a Kommerszant gazdasági napilap 2-2,5 milliárd dollárra becsülte.

Elemzők szerint feltűnő, hogy Abramovics az elmúlt időszakban folyamatosan számolja fel az oroszországi cégekben meglévő tulajdonát, és befektetéseit Európára, illetve az Egyesült Államokra koncentrálja. Befektetési társasága, a Millhouse Capital márciusban adott túl az Aeroflotban birtokolt 26 százalékos tulajdonrészén. Így már csak az olajiparban lehetnek Oroszországban komoly érdekeltségei - vélik a szakértők.

Nincs magyar a térség leggazdagabbjai között/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030808nincs.html

Abramovics legismertebb vállalkozása és mérhetetlen gazdagságának alapja ugyanis az olaj-üzlet volt. A fiatal orosz vállalkozó többségi tulajdonnal bírt az öt legnagyobb orosz olajtársaság között nyilvántartott Szibnyeftyben. Cégét a közelmúltban vásárolta fel a piacvezető Jukosz, így a világ 4. legnagyobb nyílt olajipari vállalata jött létre. A szakértők szerint a részben részvénycserével megvalósított ügylet miatt lehetnek még Abramovicsnak Jukosz-részvényei.

Orosz vállalatainak értékesítése ellenére Abramovics tagadja, hogy menekülne hazájából. Igaz, az orosz üzleti életben most háttérbe kíván húzódni - idézte az üzletembert a BBC. Mint szóvivője útján hangoztatta, teljesen normális dolog egy diverzifikált befektetési portfólió esetén, hogy az egyik érdekeltségéből kiszáll az ember, míg máshol vásárol.

Menedzsmentfórumhttp://www.mfor.hu

Többen úgy vélik, hogy Abramovics sürgős távozásának oka, hogy az orosz ügyészség nyáron vizsgálni kezdte volt cégének, a Szibnyeftnek az ügyeit is. Elemzők szerint a Jukosz orosz olajvállalat körüli botrány folytatása is várható, ezt megelőzendő távozik ilyen sietősen Abramovics az országból. Az ügy az Egyesült Államokban azért kelt aggodalmat, mert attól tartanak, hogy az orosz gazdasági reformok elleni támadás kezdetét jelentik az összehangolt rendőrségi, ügyészségi és adóhivatali vizsgálatok. Az ennek során vették őrizetbe a szintén dúsgazdag Platon Lebegyevet, aki a leggazdagabb orosz Mihail Hodorovszkij jobbkeze volt. Éppen ezért vélik úgy szakértői és lapvélemények, hogy a Jukosz elleni vizsgálat valójában Mihail Hodorovszkij ellen irányul, akit Putyin elnök így kíván figyelmeztetni: tartsa magát távol a politikától.

Orosz milliárdos vette meg a Chelsea fociklubot/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030702orosz.html

Abramovics a jelek szerint nem kívánja bevárni a totális támadást, ezért a nyár folyamán Oroszországból Londonba tette át a székhelyét. Ennek során 140 millió fontért megszerezte a Chelsea futballklub többségi tulajdonát, majd a nyár során költött több mint 100 millió fontot játékosokra. Fociüzletének zárásaként egy gazdasági szakembert is vett a csapatnak, méghozzá a rivális Manchester United legendás főnökét, Peter Kenyont.

Persze Abramovics előtt számos példa lebeghet az oligarchák elleni politikai támadásra. A médiamágnás Vlagyimir Guszinszkijt néhány hete vették őrizetbe Görögországban, és az orosz hatóságok már kérték is a kiadatását. Míg az évek óta a hatalommal szemben álló Borisz Berezovszkij, aki régóta Londonban él, a múlt héten fellélegezhetett. A brit hatóságok ugyanis elfogadták, hogy politikai nézetei miatt üldözik, így megtagadták Oroszországnak való kiadatását.

(Menedzsmentfórum)