A zeneipar létét fenyegetik a CD-kalózok

Vágólapra másolva!
A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) éves jelentésében a CD-hamisítás drasztikus növekedéséről számol be. A szervezet szerint a kereskedelmi forgalomban lévő CD-lemezek egyharmada hamisítvány. Az IFPI keményebb fellépést sürget a kalózok ellen. 
Vágólapra másolva!
Az IFPI jelentésehttp://www.ifpi.org/site-content/press/20030710.html

A szervezet jelentése szerint az elmúlt három évben robbanás történt a kalóz-CD-piacon: a korábbihoz képest duplájára növekedett a hamisított-CD-forgalom. Mostanra a piacon található lemezek egyharmada biztosan hamisítvány - állítja a szervezet. A CD-kalózok az idei évben mintegy 4,6 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el. A hamis CD-forgalommal együtt növekedett azonban az elkobzott CD-k száma is, a tavalyi év során hozzávetőleg 50 millió hamis CD-lemezt koboztak el a hatóságok.

Az IFPI szerint a kalóz-CD-gyártás egyes országokban a szervezett bűnözés legfontosabb bevételei közé tartozik. Idén először a szervezet egy listát tett közzé, azokról az országokról, ahol a legsúlyosabb a helyzet. A lista élén Brazília, Mexikó és Kína áll, Európában a lengyel és az orosz CD-hamisítók okozzák a legtöbb kárt. Az IFPI azt kérte a listán szereplő országok hatóságaitól, hogy erélyesebben lépjenek föl a hamisítással szemben, mert a CD-hamisítás az adott országokban már a legális zeneipar létét veszélyezteti.