Váratlan visszaesés a légi utasforgalomban

Vágólapra másolva!
Az Európai Légitársaságok Szövetsége (AEA) szerdán Brüsszelben ismertetett adatai szerint az idei 20. hétben tovább romlottak az európai légitársaságok forgalmi mutatói. A légitársaságok a tavalyi év azonos időszakához képest váratlanul átlagosan tíz százalékos visszaesés mutatkozik.
Vágólapra másolva!

A visszaesést mindenekelőtt a SARS-járvány miatti félelmekkel indokolják. A távol-keleti járatok forgalmi mutatói 31 százalékkal romlottak, ez idén a legerősebb csökkenés. A visszaesés az AEA szerint azt mutatja, hogy a járvány piaci hatásai függetlenek magától a járványtól, hiszen az utóbbi hetekben csökkennek a megbetegedések. A negatív irányzat minden fontos piacon, így Európában is érezhető, ahol 8 százalékkal csökkent a légi forgalom az év 20. hetében.

A mostani forgalom-csökkenés az iraki háború vége óta a legjelentősebb visszaesés - közölte a szervezet, amely az idei év egészében az európai légitársaságoknál jelentős összesített működési veszteséget valószínűsít.

Az év eleje óta az AEA adatai szerint az európai légitársaságok 2 százalékos visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni. Az év egészére is rossz eredményeket várnak az iparági szakértők. Az AEA főtitkára szerint a 20. hetihez hasonló eredményekkel egyértelműen a legrosszabb forgatókönyv valószínűsége erősödik.