Négyéves mélyponton a dollár, hétéves csúcson az arany

Vágólapra másolva!
Az amerikai fizetőeszköz négy éve nem látott mélységbe esett az európai közös pénzzel és a svájci frankkal szemben szerdán, ahogy a piac Colin Powell amerikai külügyminiszter beszédére vár. Az arany ára közben 386 dollár fölé emelkedett, amire hét éve nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Colin Powell az ENSZ Biztonsági Tanács előtt tart beszédet magyar idő szerint 16.30-kor, amikor arról próbálja majd meggyőzni a szervezet döntéshozóit, hogy az Irak elleni csapást támogassák. Kereskedők szerint emiatt a dollár a kereskedés kezdete óta "védelmi pozícióban van", vagyis a befektetők megszabadulnak készleteiktől. A dollár jelentősen vesztett értékéből, és egy euró 1,0935 dollárt ért reggel, ami négyéves mélypontot jelent. További meredek esés valószínűsíthető a beszédig - mondták a Bloomberg hírügynökségnek kereskedők. A jenhez képest is három és fél éves mélyponton van az amerikai fizetőeszköz: tíz óra után egy dollár 119,31 jent ért.

Újabb csúcson a német munkanélküliség/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030205ujabb1.html

A befektetők ismét a már szokásosnak tekinthető aranyba menekítik pénzüket: a nemesfém unciánkénti ára 386 dollár fölé emelkedett, ami 1996 szeptembere óta nem látott szint. A piacokat nem kizárólag a Powell-beszéd tartja bizonytalanságban - Németországban ma hozták nyilvánosságra a legfrissebb, kedvezőtlen munkanélküliségi-adatot.