Borúlátó német gazdasági kilátások

Vágólapra másolva!
A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) a korábbiakhoz képest pesszimistábban ítéli meg a német gazdaság idei növekedési esélyeit: az intézet szerint inkább fél százalék körüli lesz a növekedés, a korábban jósolt egy százalékhoz képest.
Vágólapra másolva!

A DIW 0,6 százalékos GDP-növekményt vár egy kedden nyilvánosságra hozott tanulmány szerint. A prognózist az intézet lefelé módosította, korábban ugyanis 0,9 százalékos növekedésre számított. A berlini intézet egyébként már a 0,9 százalékkal is a pesszimisták közé tartozott. A német kormány reményei szerint ugyanis 1,5 százalékos gazdasági növekedés várható.

Jelentésében a DIW figyelmeztet arra, hogy deflációs veszély fenyegeti Európa legnagyobb gazdaságát, és ezért a kormány fogyasztást befolyásoló adó- és pénzpolitikája a felelős.

A német gazdaság lassú növekedése ellenére csökken 2003-ban a költségvetés hiánya, a deficit a GDP 2,7 százalékát teszi majd ki és ezzel alatta marad az EU szabta 3 százalékos mértéknek, áll a jelentésben. A DIW az idei év átlagában 4,2 millió munkanélkülire számít. Az intézet prognózisa szerint az Európai Központi Bank 2003 első negyedében tovább mérsékli a kamatokat, ez azonban német szempontból negatív hatású lehet.