Közel kétéves csúcson az olaj ára

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kőolaj hordónkénti ára 30,30 dollárba került a New York-i árutőzsde elektronikus jegyzésében hétfőn, amire 19 hónapja nem volt példa, miután kiderült, hogy Irak nem fogadja el az ENSZ fegyverzetellenőreinek feltételeit. Az Irak elleni amerikai támadás lehetősége tehát ismét aggodalmat keltett - adta hírül a Bloomberg hírügynökség.

A kőolaj ára már két napja áll 30 dollár fölött, de a mostani, 30,30 dolláros hordónkénti árnál legutóbb csak 2001. február 14-én volt magasabb a nyersolaj ára, ami akkor 30,85 dollárt jelentett. Az olaj ára idén már összesen 54 százalékot emelkedett.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) decemberi értekezlete előtt nem növeli termelését, akkor sem, ha a hordónkénti olajár kilép a 22-28 dolláros sávból. A szervezet ármechanizmusa szerint ha húsz egymást követő kereskedési napon az OPEC-olajok átlagára 28 dollár fölött van, az olajkartell napi 500 ezer hordóval növeli kitermelését. Rilwanu Lukman OPEC-elnök szerint a mechanizmus most azért nem lép érvénybe, mert a világpiaci ár 4-5 dolláros háborús felárat tartalmaz, így a jelenlegi körülmények nem tekinthetők "normálisnak" - tudósít a távirati iroda.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Emelkedő olajárak az iraki bombázás után
(2002. szeptember 6.)