Rekordtöbblet a cseh teljes fizetési mérlegben

Vágólapra másolva!
Csehország folyómérlegének hiánya 561 millió dollárra nőtt a második negyedévben az első negyedévi 430 millió dollárról, de a privatizációs bevételek nagy többletet teremtettek a teljes fizetési mérlegben, ami rekordösszegű lett, 4,5 milliárd dollárral haladja meg az előző negyedévit.
Vágólapra másolva!

A tőkemozgásokat rögzítő pénzügyi mérlegben hatalmas, 5,34 milliárd dolláros többlet volt a második negyedévben, főleg a Transgas gázmonopólium eladása nyomán a német RWE-nek, és annak köszönhetően, hogy az osztrák Erste Bank kivásárolta a Ceská Sporitelna takarékpénztár kisebbségi részvényeseit. A pénzügyi mérleg többlete a GDP 13,6 százalékának felelt meg. Így folyómérleg hiánnyal együtt a fizetési mérleg többlete a második negyedévben 4,85 milliárd dollárra nőtt az első negyedévi 384 millió dollárról - közölte a Cseh Nemzeti Bank.

A javak, szolgáltatások, folyó fizetések nemzetközi forgalmát mérő folyómérleg hiánya éves szintre számítva, a GDP 3,8 százalékának felelt meg, ami jócskán elmarad attól az 5 százalékos szinttől, amelynél a pénzpiacok rendszerint bizalmukat vesztik valamely ország valutája iránt.

A nagy tőkebeáramlás az év első felében rekordmagasságba nyomta a cseh koronát, és az árfolyama csak azóta esett, hogy a központi bank közölte: az újabb deviza-behozatal nem kerül a devizapiacra, majd a Cseh Nemzeti Bank július 25-én alaposan, háromnegyed százalékponttal 3,0 százalékra csökkentette irányadó kamatát. Ennek ellenére a cseh korona még mindig 12 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor.

(MTI)

Ajánlat:

Cseh Nemzeti Bank

Korábban:

Az árvíz a költségvetést is elmosta Csehországban
(2002. szeptember 2.)