Soros a kreatív könyvelésről

Vágólapra másolva!
Soros György szerint az amerikai vállalati szférában sorra előkerülő könyvviteli szabálytalanságok azt mutatják, hogy az amerikai kultúrában nagyobb tisztelet övezi a sikert az erkölcsi elveknél.
Vágólapra másolva!

A BBC-nek nyilatkozva a magyar születésű amerikai pénzpiaci szakértő azt mondta: a szabályok önmagukban nem elégségesek, elvekre is szükség van. A 71 éves milliárdos szerint az Egyesült Államokban a siker az egyetlen alapelv, s ennek alapján "minden lehetséges".

Ugyanezt látni a politikában is. A politikus választásokat akar nyerni, s egészen addig, amíg meg is választják, nem számít, hogy miket mond vagy csinál fejtegette Soros, aki szerint "nagyon nem jó, hogy ilyen alapokra épül a társadalom".

Soros szerint az amerikai vállalati könyvviteli rendszer szabály-alapú, de ebben a rendszerben benne van a szabálykerülés is; a szabálykerülés ma már "nagyon nagy iparág, amelyben a pénzvilág legtiszteletreméltóbb emberei vannak jelen". Az amerikai gyakorlattal az európait állította szembe, amely szavai szerint elvalapú. Európában is előfordulhatnak az amerikai botrányokhoz hasonló egyedi esetek, de nincs meg az amerikaihoz hasonló rendszerszintű probléma - mondta.

A tavaly év végi Enron-botrány után az elmúlt napokban először a WorldCom, a legnagyobb amerikai távolsági telefon- és adatforgalmi szolgáltató közölte, hogy 3,8 milliárd dollár értékű költséget könyvelt "helytelenül" az elmúlt öt negyedévben, két napra rá pedig a Xerox irodagép-gyártó jelentette be, hogy öt év alatt a ténylegesnél 6,4 milliárd dollárral több bevételt mutatott ki mérlegeiben. A sorozatos botrányok meredek értékpiaci árfolyamcsökkenéseket okoztak, a dollár pedig két évi mélypontokra süllyedt, a paritás közvetlen közelébe emelve az eurót.

(MTI)

Nem hiányzik a könyvtárából?

E-business - Stratégia vállalati felsővezetőknek

Korábban: