Xerox: a kreatív könyvelés újabb áldozata

Vágólapra másolva!
Egy új átvizsgálás szerint a Xerox Corp. az elmúlt öt évben hibás könyvelés miatt 6 milliárd dollárral túlértékelte bevételét. A céget már áprilisban vizsgálat alá helyezte az amerikai tőzsdefelügyelet, de akkor még csak az összeg felét tartották elképzelhetőnek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete, (Securities and Exchange Commission - SEC) előzetes, áprilisi becslése szerint az 1997 és 2000 közötti időszakban 3 milliárd dollárral több bevételt könyvelt el a cég. A jelenlegi vizsgálat szerint, ami kiterjedt 2001-re is, és további könyvelési hibákat tart fel, a teljes összeg 6 milliárd dollárnál is több lehet, írja a Wall Street Journal (WSJ).

A WorldCom-botrány még el sem csendesedett, és máris belépett a sorba egy újabb amerikai nagyválalat, amely eredményeit hamis könyveléssel fújta fel, áll a cikkben. A Xerox szóvivője nem kívánta kommentálni a 6 milliárd dolláros összeget, csupán annyit mondott a WSJ kérdésére, hogy a szóban forgó időszak összesen 92,5 milliárd dolláros bevételéből "csak" 2 milliárd dollárt kell levonni, hogy fedezzék a hibát.

Az új átvilágítást a Xerox azután rendelte el, hogy a SEC áprilisban hibákat talált a fénymáslókat gyártó cég könyvelésében. A jelenlegi átvilágítást a PricewaterhouseCoopers végezte, akit a Xerox azután bízott meg tavaly októberben, hogy felmondta szerződését az előző könyvvizsgálójával, a KPMG LLP-vel. A PricewaterhouseCoopers nem nyilatkozott az ügyben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: