Az Enron történelmi csődrekordot dönthet

Vágólapra másolva!
A legnagyobb amerikai energiakereskedő cég várhatóan hivatalosan csődeljárást fog kérvényezni hétfőn tartozásaira. A vállalat ezzel történelmet ír, ugyanis 61 milliárd dolláros kötelezettségével megelőzte az eddigi rekorder Tesco-t, mely 35,9 milliárd dollárral állt az élen. A cég, mely negyven országban van jelen, Magyarországon is meg kívánt jelenni.
Vágólapra másolva!

A 101 milliárd dollár (a magyar költségvetés hétszerese) árbevételű Enron áram- és gázszolgáltató, az amerikai energiaszektor egyik mamutvállalata csődbe megy - mely eljárást a cég 61 milliárd dolláros tartozására kéri. A Financial Times információi szerint hétfőn várható a csődkérelem bejelentése, melyre azért van szükség, hogy a társaság talpra állhasson és megkezdhesse hiteleinek visszafizetését. Amennyiben a csődeljárási kérelmet benyújtják, az Enron részvényesei várhatóan teljes tőkéjüket elvesztik.

Az amerikai csődtörvény 11. fejezete lehetővé teszi a társaság számára minden olyan szerződésből vagy kölcsönből való, egyoldalú kiugrást, mely a cég veszteségeit növeli. Az eljárás megindításához az szükséges, hogy a hitelezők kétharmada azt jóvá hagyja.

Az Enron európai és amerikai ága így várhatóan szétválik, mely kikerülhetetlenül vezet egyes állások, álláscsoportok megszűnéséhez - állítja a PricewaterhouseCoopers (PWC) elemzői osztálya. A csőd azzal vált bizonyossá, hogy a rivális Dynegy Group elállt vételi szándékától. A Dynegy ugyanis 250 millió dollár készpénzt, vagy 500 millió dollár értékben Enron-eszközöket kívánt biztosíték gyanánt. Ezt azonban az Enronnak nem sikerült előteremteni.

Az Enron részvények árfolyama a csütörtöki kereskedési napon 40 centre esett vissza. A vállalati hírek hatásaként az európai vállalati kötvények spreadjei kiszélesedtek, az Enronnak hitelező bankok részvényárfolyamai zuhanni kezdtek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Enron

Korábban: