Alig szűkült az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
Az előzetesen becsült 1 százalékkal szemben mindössze 0,4 százalékkal szűkült az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben, éves összevetésben - közölte a Bloomberg hírügynökség a kereskedelmi tárca adatai alapján. Az Egyesült Államokat ért terrortámadás nyomán mérséklődtek az üzleti beruházások és visszaesett a magánfogyasztás, ami a GDP csökkenéséhez vezetett. Elképzelhető, hogy a következő negyedévben véget ér Amerika példátlan, 10 éves gazdasági fejlődése.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben még 0,3 százalékkal bővült az Egyesült Államok gazdasága, de már az is jelentős lassulást jelentett a korábbi adatokhoz képest; a kedvezőtlen tendenciát a terrortámadások erősítették, így a szeptember végén befejeződött harmadik negyedévben már 0,4 százalékkal csökkent az amerikai bruttó hazai termék értéke.

Legutóbb bő tíz éve, 1991 első negyedévében csökkent a GDP az Egyesült Államokban, akkor 2 százalékkal. A Bloomberg azonban emlékeztet, hogy közgazdasági értelemben recesszióról csak akkor lehet beszélni, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP értéke.

A hírügynökség azt is megjegyzi, hogy a jelek szerint inflációs nyomás nincsen, ami lehetővé teszi, hogy a szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed újabb alapkamat-csökkentéssel élénkítse a gazdaságot. Idén eddig erre kilencszer volt példa.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Kereskedelmi Minisztérium

Fed