A nyugdíjrendszer is felel az óriási hiányért

Vágólapra másolva!
Magyarországon a nyugdíjkiadások teszik ki az államháztartás hiányának jelentős részét, és ez a teher gyorsuló ütemben nő. Nagy-Britanniában döntés született arról, hogy a nyugdíjkorhatárt fokozatosan 68 évre emelik.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint Magyarországon a társadalombiztosítás hiánya az államadósság növekedésének elsődleges oka - írja a Népszabadság. Az államháztartási hiány jelentős részét a nyugdíjalap deficitjének számlájára írja a közelmúltban alakult gazdaságelemző intézet, a CEMI jelentésében Holzer Péter, az OTP alapkezelő igazgatóságának elnöke és az ÉS-ben Utolsó esély címmel tanulmányt megjelentető közgazdászok is. Mindegyik szakértő sürgős és kemény intézkedéseket javasol a nyugdíjkiadások csökkentésére. A demográfiai helyzet alakulása miatt 2020-ban egy nyugdíjasra már csak két aktív kereső jut.

Az elemzők javaslatai összecsengenek abban, hogy a törvénybe foglalt nyugdíjkorrekciós programról szó sem lehet, és a 13. havi nyugdíjat is megszüntetnék. Ennek formáját Holzer Péter szerint például a nyugdíjasoknál be kellene építeni az ellátásba. A jövőben nyugdíjba menők pedig már nem kapnák.

A Gyurcsány-kormány által már elfogadott járulékcsökkentést sem látják tarthatónak a szakértők. Holzer szerint a nyugdíjalapra jutó két százalékpontos mérséklés a gazdaság szereplői számára érzékelhetetlen, míg a deficitet tovább növelnék. Általános az a vélemény, hogy 2012-15-ig mindenképpen el kellene érni a Nyugat-Európában jellemző 65 éves nyugdíjkorhatárt.

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatos problémák nem csak hazánkat érintik. Tony Blair brit kormányfő és pénzügyminisztere, Gordon Brown több hónapos huzavona után megállapodott a brit nyugdíjreform fő elveiben - írja a Világgazdaság. Nagy-britanniában az állami nyugdíjra való jogosultság alsó korhatárát 2050-ig fokozatosan 68 évre emelik.