Munkabér-biztosítást ígér Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Munkabér-biztosítást ígért a munkavállalóknak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A terv szerint a munkaerőpiaci alapból fizetnének végkielégítést annak, akinek a munkahelyét felszámolják. A munkáltatók így az államnak tartoznának, és nem késne a végkielégítések kifizetése. A Fidesz szóvivője szerint a kormány a munkabér-biztosítással a cégek számára akarja megkönnyíteni az emberek további elbocsátását.
Vágólapra másolva!

A kormány tervei szerint a jövőben valamennyi magyar munkavállaló munkabér-biztosításban részesül a munkaerőpiaci alapba történő befizetés alapján - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Budapesten az MSZOSZ szövetségi tanácsának ülésén.

Ha a munkavállaló munkahelyét felszámolják, a biztosítás alapján az állam a Munka törvénykönyve szerint járó végkielégítést azonnal kifizeti a dolgozónak, és a munkáltató az államnak fog tartozni - közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy a kormány napokban döntött az előterjesztésről.

Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is: kiszélesedik a munkaügyi ellenőrzés jogköre, hogy mindenki időben és teljes egészében megkaphassa a neki járó munkabért. Hozzátette: 2007. január 1-jétől a munkavállaló ellenőrizni tudja, hogy a munkáltató befizette-e utána a tb-járulékot.

A miniszterelnök elmondta: szeretnék, ha az év végére a kormány és a szakszervezetek együttműködésével valamennyi munkavállaló számára felállna egy országos jogsegélyszolgálat.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc mai bejelentése azt jelenti, hogy a kormány az ún. munkabér-biztosítással a cégek számára kívánja megkönnyíteni az emberek további elbocsátását, munkanélkülivé válását. A kormány új munkahelyek teremtése, a meglévő munkahelyek védelme helyett az elbocsátások megkönnyítésével tovább akarja növelni a munkavállalók kiszolgáltatottságát - reagált a miniszterelnök javaslatára a Fidesz szóvivője.