Beszerzéskor kéri az árkedvezményt a Tesco

Vágólapra másolva!
Új számlázási rendszert vezetett be a Tesco, amely ezentúl már az áru beszerzésekor igényli a gyártóktól a termék értékesítéséért felszámított kedvezményeket.
Vágólapra másolva!

Új helyzetet teremthet a magyarországi kiskereskedelemben a Tesco Global Áruházak Rt. azzal, hogy új elszámolási rendszert vezetett be szállítóival kapcsolatban. Ezzel már az áru beszállításakor kézhez kaphatja a hipermarketlánc az egyébként általában a termék eladásához kapcsolt árkedvezményeket.

Danks Emese, a Tesco szóvivője elmondta: egy egyszerűbb elszámolási rendszert kívántak bevezetni, amely mindenki számára átláthatóbbá teszi a pénzmozgást. Franciaországban például szinte minden kereskedő az utólagos elszámolást részesíti előnyben, az angolszász területeken azonban nem ritka az előre számolt árkedvezmény. Magyarországon 40-60 százalékban oszlott meg az előbb és az utóbb fizetett kedvezmény. Ezt az arányt a Tesco most piaci helyzeténél fogva felboríthatja.

A gyártók az utólagos kedvezmény-fizetéseket részesítik előnyben. Ez abból adódik, hogy a hipermarketláncok általában a polcrendezéstől a belistázásig, legalább húszféle jogcímen szednek a gyártóktól hozzájárulásokat. Ezeknek az utólagos fizetésével a gyártók rákényszeríthetik a kereskedőt, hogy elvégezze a felszámított szolgáltatásokat. Az új fizetési rendszertől azért is tartanak a gyártók, mert véleményük szerint a hipermarketlánc még utólag is bejelentheti igényét egy-egy bónuszkedvezményre.

Az elemzők szerint az új rendszer bevezetése várható volt és valóban elősegíti az elszámolások átláthatóságát, ám a valódi motivációt valószínűleg az új kereskedelmi törvény jelenti. Ebben ugyanis a kereskedőnek mind kevesebb mozgásteret engednek a különféle elvégzett, de a kereskedelemhez nem köthető, illetve az el nem végzett, de bemondott szolgáltatások ellentételezésének feszámítására. Egy hipermarketlánc árszínvonala leginkább ezektől a kedvezményektől marad versenyképes, az utólagos elszámolásokból azonban sokszor adódik komoly vita. Ez esetenként odáig fajul, hogy a beszállító felszámolási eljárást kezdeményez a lánc ellen.

Az új kereskedelmi törvényben megfogalmazást kapott egy piaci erőfölényről szóló paragrafus is. Ennek köszönhetően gyökeresen megváltozhat a kereskedők és beszállítók közötti elszámolási rendszer, az előre fizetett, pontosabban az értékesítendő áru végösszegében megjelenő kedvezmények kerülhetnek előtérbe. Ez annyit tesz, hogy egy 100 forint listaértékű áru esetében a például 20 százalékos kedvezményt nem utólag fizeti vissza a hipermarketnek a beszállító, hanem egyszerűen 80 forintról indul az alku.