Befolyásolta a piacot a japán tőzsdepánik

Vágólapra másolva!
Hatott a japán tőzsdekáosz a Budapesti Értéktőzsdére. A BUX 22 119,46 ponton zárta a napot, 0,86 százalékos gyengülés után. A tokiói értéktőzsde története legnagyobb napi visszaesést könyvelte el, ez világszerte befolyásolta a piacokat. A vezető papírok közül egyedül a Mol ment a trenddel szembe.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,77 pontos csökkenéssel, 22.119,46 ponton zárt szerdán, a keddi záró értékhez képest ez 0,86 százalékos gyengülés. A mínusz 159 pontos nyitáshoz képest 271 pontot esett az index értéke délelőtt, majd délután emelkedni kezdett. A részvénypiac forgalma 16,6 milliárd forintot ért el. A kis és közepes papírok indexe, a BUMIX 2,99 ponttal, 0,16 százalékkal 1.921,95 pontra emelkedett.

A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikkei225 szerdán a története egyik legnagyobb napi visszaesését könyvelte el, a szélesebb piacon pedig a részvények több mint 300 milliárd dollárral olcsóbbodtak a harmadik napja tartó eladási hullámban. Az MTI által megkérdezett szakértők a japán "miniválságot" jelölték meg a viszonylag jelentős esés okaként.

Hetyessy Pál, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint a Mol trenddel ellentétes növekedése annak köszönhető, hogy a vállalat eddig kimaradt a nemzetközi piacokon napok óta tartó "olajralliból". A Richterrel kapcsolatban elmondta: a papír annak ellenére esett, hogy a vállalatról kedvező hír érkezett: forgalmazható csontritkulás elleni generikus készítménye, miután jogerős bírói ítélet született a Merck gyógyszergyár által a Richter ellen indított szabadalombitorlási perben.

Csáky Attila, a HVB Bank üzletkötője szerint a japán hírek mellett az Amerikában napvilágot látott gyenge vállalati eredmények is lefelé húzták a magyar piacot, a nap végére azonban némileg javult a hangulat. A Mol papírjainak kedvezett a magas olajár, a Magyar Telekom árfolyamára pedig negatívan hatott a leminősítése - tette hozzá.

Az OTP részvények 7.440 forintot értek záráskor, 239 forinttal, 3,11 százalékkal kevesebbet, mint kedden, forgalmuk 6,9 milliárd forint volt. A Mol 4 milliárd forintos forgalomban 520 forintot, több mint 2,5 százalékot emelkedett, 20.975 forinton fejezte be a kereskedést. A Magyar Telekom papírok árfolyama 16 forinttal, 1,60 százalékkal, 983 forintra csökkent, a papírral 1,7 milliárd forint értékben kereskedtek. A Richter részvényeinek ára 1.005 forinttal, 2,38 százalékkal csökkent, 41.200 forintra esett, forgalma 2,17 milliárd forint volt.