Az alacsony tejárak miatt kihasználatlan a kvóta

Vágólapra másolva!
Két hónappal meghosszabbították a tejkvóta vásárlási határidőt, mert alacsonynak bizonyult a termelők érdeklődése. Az EU által hazánknak engedélyezett 1,7 milliárd literes keretnek csak mintegy 90 százalékát használjuk ki, és a helyzet valószínűleg nem is változik a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

Tavaly október végén 50 millió kilogrammnyi közvetlen értékesítési típusú kvótát hirdetett meg kilogrammonként 40 forint plusz áfa áron a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A meghirdetett határidőig, december végéig azonban nem érkezett elég jelentkező, így két hónappal meghosszabbították a kvótavásárlási lehetőséget, adta hírül a Napi Gazdaság.

A szakértők szerint az alacsony érdeklődés oka az alacsony felvásárlási-és a magas kvóta-áraknak tudható be. Európában folyamatosan csökken a tej ára, és ez várhatóan a következő években is így marad, tehát a magyar tejtermelőknek továbbra is nehezíti a helyzetet a beáramló import, hosszú távú versenyre kell berendezkedniük.

Az EU 1,7 milliárd liter tej termelését engedélyezi hazánknak, ám ennek csak 90 százalékát, 1,48 milliárd litert használunk ki. Egy évvel korábban még 1,55 milliárd litert tejet vásároltak fel a feldolgozók.

Tavaly év végén lendületet kaptak az árak, novemberben 1,5 százalékkal, 63,9 forintra emelkedett a nyers tehéntej kilogrammonkénti ára.

Nagy különbségek vannak azonban az átlagár mögött, az adatszolgáltatók 59-67 forint között vásárolták tavaly az extra minőségű tejet. A szakértők szerint ez a helyzet tökéletlen piacra utal. Az idén megkötött szerződésekben nincs változás, literenként 60-67, átlagosan pedig 65 forintot kapnak a termelők egy kilogramm nyerstejért, ehhez idén 9 forint támogatás jár.