Ötlet a gázfogyasztás csökkentésére

Vágólapra másolva!
Az épületek fűtésére használt olaj- és gázfelhasználás 70 százaléka megtakarítható lenne egy új eljárás elterjesztésével - állítja Léderer András, a Thermo Kft vezetője. Szerinte egy 150 négyzetméteres ház esetében a 2,5 millió forint beruházás négy éven belül megtérül.
Vágólapra másolva!

A számítógép vezérelte rendszer az épületben fellelhető mindenfajta úgynevezett hulladékhőt összegyűjti, a megmentett energiát pedig hőszivattyúval az épület mellett elhelyezett, földbe süllyesztett szondákba vezetik, és itt tárolják - hívta fel rá a figyelmet a szakember. Így a talaj természetes hőjét is a rendszer szolgálatába állítják, a betárolt hőt szükség esetén visszavezetik az épületbe.

A Németországban kifejlesztett eljárás a fűtés vagy hűtés során az épületből kikerülő, kárba vesző hőt egységes zárt rendszerbe terelve újra hasznosítja, ezáltal pedig az energia költségek 40-50 százaléka is megtakarítható. A rendszer Európa más országaiban, elsősorban lakóházaknál széles körben terjed, feleslegessé téve a gázszolgáltatást, Svédországban például több százezer ilyen berendezés működik.

Néhány lakóépületnél már nálunk is működik ez a hőszivattyús rendszer. Egy vecsési áruházban pedig egy hónapja alkalmazzák. Ott 4200 négyzetméteres óriás tér hőellátásáról gondoskodik, ami szinte egyedülálló a kontinensen. Az eljárás segítségével várhatóan évi 5-8 millió forintnyi üzemeltetési költség takarítható meg az áruházban.