Magyar kamatemelést jósolnak Londonban

Vágólapra másolva!
A következő évben akár 1 százalékkal is emelkedhet a jegybanki alapkamat Magyarországon - állítja a Citigroup péntek Londonban közölt jelentése, mely 30 százalék esélyt ad arra, hogy a nemzeti bank már ebben a hónapban kamatot emel.
Vágólapra másolva!

Citigroup heti feltörekvő piaci helyzetjelentése szerint emelkedik. Az amerikai jegybank alapkamatának tetőzését 4,5 százalékos szinten jövő év közepére várják, az Európai Központi Bank (EKB) pedig előrejelzésük szerint 2006 végéig 2,75 százalékra emeli irányadó kamatát. Az elemzés szerint az EKB kamatemelése utána a Magyar Nemzeti Bank is kamatot emel, hogy elkerülje a forint jelentős és gyors gyengülését

Az elemzés szerint véget ér a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése Közép- és Kelet-Európa országaiban és a térség néhány országában jövőre már kamatemelés kezdődik. A tanulmány közéjük sorolja Magyarországot. Az elemzés szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülése még nem módosítja az alapkamatot, mert az árak térségbeli emelkedését ellensúlyozza az olajtermékek általános forgalmi adójának októberre előrehozott csökkentése.

A Citigroup jövőre a bruttóhazai termék 7,5 százalékát kitevő eredményszemléletű államháztartási hiánnyal számol. A cég ez alapján "2005-2006 fordulóján" 0,25-0,50 százalék közötti jegybanki kamatemelést vár, és azt jósolja, hogy 12 havi távlatban összesen 1,00 százalékkal emelkedik az alapkamat Magyarországon. A Citigroup 30 százalék esélyt ad arra, hogy az MNB már novemberben kamatot emel.

Más londoni elemzők is arra számítanak, hogy az MNB kamatemelésre kényszerül. A Dresdner csoport londoni befektetési részlege hét eleji elemzése szerint az MNB decemberben emeli az alapkamatot. A JP Morgan csoport londonio részlegének hét eleji előrejelzése szerint a decemberre várt 0,25 százalékos euró-övezeti kamatemelést már 2006 márciusáig újabb hasonló követi, vagyis a jövő év első negyedében 2,5 százalék lesz az EKB által használt alapkamat. A jelentés azzal számol, hogy 2006. júniusra 2,75, szeptemberre pedig már 3,00 százalék lesz az euró-övezeti jegybanki kamat, amely ezen a szinten zárja a következő évet.