Emelkednek a közbeszerzési értékhatárok

Vágólapra másolva!
A közbeszerzési törvény módosítását a közeljövőben tárgyalja a kormány, a nemzeti, valamint az úgynevezett egyszerű közbeszerzési értékhatárok kérdése azonban már a parlament előtt szerepel. Ezeket ugyanis jövőre és azt követően az éves költségvetési törvény állapítja meg. Az értékhatárok mindkét eljárásban emelkednek - számol be a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A hatályos közbeszerzési törvény három értékhatárrendszert és azokhoz kapcsolódóan három eljárási rezsimet ismer: az európai közösségi értékhatárokat elérő, illetve meghaladó közbeszerzéseket, amelyek nagyságrendileg jelentősen meghaladják a hatályos hazai értékhatárokat.

Ezért is tartják szükségesnek a szakemberek az úgynevezett nemzeti értékhatárok fenntartását, hangsúlyozván, hogy a közpénzek felhasználásának átláthatósága megköveteli a széles körű versenyeztetést és a nyilvánosságot biztosító közbeszerzési szabályok szerinti eljárást. Az egyszerű procedúra a kisebb értékű közbeszerzéseknél érvényesül.

A nemzeti rezsimben árubeszerzés esetén, az úgynevezett klasszikus ajánlatkérőknél, árubeszerzések esetén december végéig 25 millió forint az értékhatár. A tervezet szerint ez jövőre megmaradna a központi kormányzati szerveknél, míg az összes többi ajánlatkérőknél 30 millió forintra emelkedne. A differenciálás mögött az a megfontolás állt, hogy a közösségi közbeszerzési jog is alacsonyabb értékhatárt határoz meg a központi kormányzati ajánlatkérőkre.

A szakemberek viszont indokoltnak tartják az egységes értékhatárt árubeszerzésnél is, így az valamennyi ajánlatkérőre nézve 30 millió forint lesz. Mivel azonban a központi kormányzati szervezetekre még 25 millió forintot ír elő a költségvetési törvény tervezete, így - a beérkezett észrevételeknek eleget téve - annak parlamenti vitája során módosító javaslattal szükséges elvégezni a korrekciót.

A többi beszerzésnél már összhang van a költségvetési törvénytervezet és a közbeszerzési törvénymódosító javaslat között. Mindkettő szintén egységes értékhatárokat, így építési beruházásnál 90 millió, építési koncessziónál 100 millió, szolgáltatás megrendelése esetén 25 millió és szolgáltatási koncessziónál ugyancsak 25 millió forintot rögzít.

A közszolgáltatóknál voltak javaslatok az értékhatárok emelésére. A szakemberek azonban ezt nem látták indokoltnak, mivel az idevágó közösségi értékhatárok sem változtak. Ezért fennmaradnak jövőre is a hatályos - árubeszerzésnél 50 millió, építési beruházásnál 100 millió, szolgáltatás-megrendelésnél 50 millió forintos - értékhatárok.

Az egyszerű közbeszerzés értékhatárai oly alacsonyak - árubeszerzésnél például mindössze 2 millió forint a jelenlegi határ -, hogy azokhoz képest aránytalanul nagy terhet jelent az ajánlatkérőkre, főként a kis önkormányzatokra, a procedúrák lebonyolítása. Ezért az igényeknek megfelelően e körben nagyobb mértékű lesz az emelés: árubeszerzésnél 8 millió, építési beruházásnál 15 millió, szolgáltatás-megrendelésnél 8 millió forint.