Dinamikusan nőnek a reálbérek

Vágólapra másolva!
A magyar munkaerőpiacon elmúlt három évben 23 százalékos volt a reálbér-növekedés - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter kedden.
Vágólapra másolva!

Csizmár szerint az EU egyik tagállamában sem volt ilyen dinamikus az utóbbi években a reálbérek emelkedése. Hozzátette: a foglalkoztatottak száma viszont öt éve stagnál, a munkaképes korú lakosság 57 százalékát teszi ki.

Ezzel az igen alacsony foglalkoztatási szinttel kilógunk az "európai huszonötök" sorából, hiszen az uniós átlag 63 százalék. Hazánkban az utóbbi években a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban csökkent, a szolgáltatások területén pedig emelkedett a foglalkoztatottak száma. A miniszter szerint nálunk a munkanélküliségi ráta 7,2 százalék, míg az uniós átlag 9,2 százalékos.

EU foglalkoztatási célja az, hogy 2010-re 70 százalékos foglalkoztatási szintet érjen el. Ehhez képest mi le vagyunk maradva, mert a nemzeti foglakoztatási akcióterv szerint hazánknak 2013-ra kell elérni a 65 százalékot, ami az EU jelenlegi átlaga. Munkaügyi szakemberek szerint ugyanis reálisan csak fél és egy százalék közötti foglalkoztatási ráta-növekedéssel lehet számolni évente.