Egy százalék lehet az infláció

Vágólapra másolva!
Rövid távon akár egy százalékra csökkentheti az inflációt a kormány által bejelentett adócsomag a Merill Lynch előrejelzése szerint. A cég még fél százalékpontos kamatcsökkentést vár az idén.
Vágólapra másolva!

A Merrill Lynch befektetési ház szerint akár egy százalékig csökkenthetik a most bejelentett intézkedések az inflációt. Elemzők szerint középtávon negatív hatással lesz a maginflációra az adócsökkentés, de a most bejelentett adócsomag az áfa csökkentése miatt 2006-ban akár 2,7 százalékpontot is lefaraghat a teljes kosárra számított fogyasztói inflációból. Ez jövőre nulla közelébe csökkentheti a maginflációt.

A Merrill Lynch szerint az, hogy az év közepére csaknem teljesült az egész éves államháztartási deficitcél, a hiány túllépését vetíti előre. A Pénzügyminisztérium azonban nemhogy a hiánycélt nem módosította és nem állt elő semmilyen konszolidációs tervvel, de egy 2006-2010-re szóló költségvetési ösztönző csomagot is bejelentett. A csökkenő inflációs kilátások az idén még fél százalékpontnyi kamatcsökkentést tesznek lehetővé az MNB-nek; a cég ezt júliusra és augusztusra várja.

Az elemzés szerint a maginflációhoz mért jegybanki reálkamatszint az idei eddigi 2,5 százalékpontos kamatcsökkentés után is még 4,8 százalék, a nominális kamatszint pedig öt százalékponttal haladja meg az euróövezetit, vagyis változatlanul Magyarország kínálja az egész közép-európai térségben a legnagyobb hozamelőnyt. Az elemzők szerint azonban a további kamatcsökkentés már növelheti a forint sebezhetőségét, és mivel az MNB elsősorban árfolyamkövetést alkalmaz, az év hátralévő részében akár a kamatok emelésére is rákényszerülhet.