Az OECD 3,6 százalékos növekedést vár Magyarországon

Vágólapra másolva!
A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 3,6 százalékos GDP-növekedést jósolt Magyarországnak erre az évre és 3,9 százalékosat jövőre - áll a kedden kiadott Gazdasági Kilátások című kiadványban. A szervezet gazdasági növekedést jósolt az euróövezetnek, ugyanakkor az amerikai gazdaság lassulását várják.
Vágólapra másolva!

A lakossági fogyasztás az idén 2,5 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal nő az OECD szerint Magyarországon. A közfogyasztás a szervezet becslése szerint az idén 0,4 százalékkal csökken, jövőre 0,5 százalékkal bővül.

A tőkeberuházások az idén 4,7 százalékkal, jövőre 7,8 százalékkal gyarapodnak, míg a teljes belső kereslet az idén 2,5 százalékkal, jövőre 4,1 százalékkal emelkedhet.

A magyar exportban az idén 11,9 százalékos, jövőre 13,1 százalékos, az importban az idén 10,1 százalékos, jövőre 13,0 százalékos növekedést várnak az OECD elemzői. Az idén és jövőre egyaránt 3,8 százalékos infláció várható, a munkanélküliség az idén 6,3 százalékosnak, jövőre 6,0 százalékosnak ígérkezik - vélik az elemzés készítői.

Az államháztartás hiánya, az európai szabvány szerint számolva, várhatóan a GDP 4,2 százaléka lesz az idén, jövőre pedig a 4,1 százaléka. A folyómérlegben pedig idén a GDP 7,3 százalékának, jövőre 6,4 százalékának megfelelő hiány várható, írták az OECD elemzői.

Megjegyezték, hogy a gazdasági tevékenység tavaly év elején gyorsan élénkült Magyarországon, de a második félévben lelassult az ütem. A szervezet úgy véli, hogy idén az év közepétől ismét gyorsulás várható, a gyorsuló export és a beruházások révén.

A makrogazdasági mutatók az utóbbi időben javultak, de jelentős további haladásra van szükség az euró bevezetésére kitűzött, 2010-es céldátum teljesítéséhez. Miközben a csökkenő inflációs várakozások teret hagynak további pénzügypolitikai enyhítés számára, ezt a költségvetési konszolidáció melletti erős elkötelezettségnek kell kísérnie, merészebb lépéseket téve a kiadásokat érintő szerkezeti intézkedések terén - derül ki az OECD elemzéséből.