5,3 százalékkal nőtt az építőipari termelés

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene 2005. márciusában munkanaptényezővel kiigazítva 5,3 százalékkal nőtt 2004. márciusához képest. Az év első három hónapjában a termelés 11,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése márciusban 14,7 százalékkal, évkezdettől 16,2 százalékkal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban út- és autópályaépítési munkáknak köszönhető.

Az épületek építése 2005. márciusban 4,1 százalékkal esett vissza, az első három hónapban ezzel szemben 7,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyéb építmények építésének bővülése márciusban is folytatódott, 21,4 százalékkal haladva meg a tavalyi eredményt, míg évkezdettől számítva 18,5 százalékos volt a növekedés.

Az építőipari vállalkozások márciusban kötött szerződéseinek volumene 46,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az év első három hónapjában a szerződések volumenében 2,9 százalékos növekedés következett be. A hó végi szerződésállomány 74,3 százalékkal magasabb a 2004. márciusinál.

2004. márciusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,5 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 1 százalékkal voltak magasabbak, közölte a KSH.