Vágólapra másolva!
A vezetékes távközlési piacon várhatóan ősszel csökkennek a nagykereskedelmi díjak - jelentette ki Nyevrikel Emília, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának tagja kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Nyevrikel Emília elmondta: tavaly júniusban az úgynevezett helyi végződtetési díjak 35-55 százalékkal estek vissza azt követően, hogy a hatóság költségarányos díjszabást követelt meg szolgáltatóktól."Az újabb árcsökkenést az idei költségszámítás új módszertana eredményezheti, amely alapján a cégeknek már az európai uniós ajánlásnak megfelelő költségmodellt kell alkalmazniuk a díjak megszabásakor" - mutatott rá a tanácstag.

Nyevrikel a csökkenés várható mértékét nem tudta megbecsülni. Annyit közölt, hogy az Európai Unióban a helyi végződtetés díjai csúcsidőszakban jelenleg átlagosan 25-30 százalékkal alacsonyabbak, mint a Magyar Telekomé (korábban Matáv).

Pataki Dániel, a NHH elnöke reményét fejezte ki, hogy a végfelhasználói piacon a nagykereskedelmi árak csökkenése közvetetten érezteti majd hatását. Az elnök azt várja, hogy az alacsonyabb helyi végződtetési díjak miatt a vezetékes telefonpiacon új szereplők jelennek meg, és fokozzák a versenyt.

Nyevrikel Emília megjegyezte, hogy az NHH Tanácsának új határozata alapján a jelentős piaci erejű (jpe) öt magyarországi szolgáltatónak 30 napon belül kell az EU-s módszertan alapján elkészített új költségmodelljét elküldeni a hatóság számára. Ez alól csak akkor mentesülnek, ha a Magyar Telekom díjainál legfeljebb 40 százalékkal magasabb díjat akarnak elismertetni a hatóságnál.

A tanácstag kitért arra, hogy eddig csupán a volt koncessziós szolgáltatók minősültek jelentős piaci erejű cégnek, ám az NHH új határozatával három további társaságot sorolt ebbe a kategóriába. A híváskezdeményezés nagykereskedelmi piacán a tanács a volt koncessziós szolgáltatókat minősítette jpe szolgáltatónak. Ezek a Magyar Telekom Távközlési Rt., az Invitel Rt., a Hungarotel Rt., az Emitel Rt. és a Monor Telefon Rt.

A határozat a jpe szolgáltatók számára az átláthatóság, a számviteli szétválasztás, a költségalapú díjak és e díjak ellenőrizhetőségének kötelezettségét, valamint további hozzáféréssel és összekapcsolással kapcsolatos kötelezettségeket írt elő. A jpe szolgáltatók kötelesek az adott szolgáltatásra vonatkozó referenciaajánlatot közzétenni, úgy, hogy az abban foglalt díjakat és szerződéses feltételeket előzetesen jóvá kell hagyatniuk az NHH Tanácsával.

Hívásvégződtetési piacon a tanács nyolc olyan szolgáltatót talált, amelyik saját helyhez kötött előfizetői hálózattal rendelkezik, és jpe-nek minősül: a fent említett öt társaságon kívül a Pantel Rt., a BT Limited Magyarországi Fióktelepe és a GTS Datanet Rt. A tranzitszolgáltatások terén a Matáv elveszítette ezt a besorolást, és már nincs megkülönböztetett besorolású szolgáltató.