Aggódik a jegybank a bankrendszer miatt

Vágólapra másolva!
Ellentmondásos a magyar bankrendszer tavalyi teljesítménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint. A hitelintézetek jövedelmezősége minden korábbi szintet meghalad, ugyanakkor több aggodalomra okot adó fejlemény figyelhető meg - állapítja meg az MNB első negyedévi jelentésében.
Vágólapra másolva!

A hitelezési aktivitás dinamikus bővülése nagyobb részben devizában valósult meg és már nem kizárólag az euróhoz kötődő, hanem a svájci frankban nyújtott hiteleknél is jelentős volumennövekedés tapasztalható - áll a jelentésben. A jegybank szerint a devizahitelek további térnyerése valószínűsíthető. A vállalkozók devizában történő eladósodottságának súlya folyamatosan nő, a devizahitelek térnyerése már a kis- és középvállalati szegmensben is általános. A lakáshitelezésben a devizaalapú hitelek népszerűsége a tavalyi második negyedévtől töretlen, bár a teljes lakáshitel-állományon belül súlyuk továbbra is relatíve alacsony, 8,2 százalék. A személyi és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél azonban a devizahitelek aránya már megközelíti a 30 százalékot.

Az MNB szerint a pénzügyi vállalkozások jelentősége a hazai pénzügyi közvetítő rendszeren belül növekszik, a piacvezető, alapvetően banki hátterű, gépjármű-finanszírozással foglalkozó leányvállalatok jellemzően a lakosságot valamint a kis- és középvállalkozásokat hitelezik devizában. Az MNB legutóbbi hitelezési felmérése a verseny erősödését és a kockázatvállalási hajlandóság emelkedését mutatja. A pénzügyi vállalkozások esetében a kockázati versenyt már tényként kezelik a megkérdezett hitelezési vezetők. A bankrendszeri folyamatok értékelését az MNB a Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványában 2005 második negyedévében teszi közzé.