5,7 százalékkal bővült a kiskereskedelem

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberben 2,2, a negyedik negyedévben 3,4, az év egészében pedig 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2004-ben 5309 milliárd forint, ezen belül decemberben 612 milliárd forint értékben forgalmaztak.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma decemberben 2,3, az év egészében 2,8 százalékkal volt nagyobb az előző évesnél. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras értékesítése decemberben 1,8, 2004-ben pedig 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A karácsonyi vásárlások hatására decemberben a leggyorsabban a csomagküldő (39,6 százalék), az illatszer- (22,8 százalék) és a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem (13,5 százalék) eladásainak mennyisége nőtt.

Az átlagot meghaladóan emelkedett a használtcikk-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint a bútor-, háztartási cikk, építőanyag-kiskereskedelem forgalma is. Elmaradt az egy évvel korábbitól a textil-, ruházati- és lábbeli-kiskereskedelem forgalma.

Az Európai Unióban decemberben a hazainál mérsékeltebben nőttek a kiskereskedelmi eladások. A 25 ország átlagában 1,8, a 15 régi tagországban 1,7 százalékkal, míg az eurózóna országaiban csak 0,5 százalékkal bővültek az eladások az egy évvel korábbihoz képest.

A kiskereskedelmi ágazatba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-forgalom decemberben kissé megélénkülve, 6,0 százalékkal nőtt. A gépjárműüzemanyag-töltő állomások forgalma 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.