Bizottsági támogatás az APEH-elnökjelöltnek

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés pénzügyi és költségvetési bizottsága 15 igen szavazattal, 10 nem ellenében támogatta Szikora János APEH- elnök-jelöltségét kedden a bizottsági meghallgatás után.
Vágólapra másolva!

Menedzser típusú vezetőnek tartom magam, az APEH megyei szervezetének alakulásánál, 1988-ban már jelen voltam, az APEH-al együtt nőttem fel - mondta Szikora János az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökjelöltje a meghallgatáson.

Az APEH-nak most a költségvetés tervezett bevételeinek azonnali beszedésére van szükség, s nem a szervezet stratégia átalakítása az elsőrendű feladat - jelentette ki Szikora János.

Az elnökjelölt az ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolva elmondta: tagja volt az MSZP-nek 1999-2003 eleje között, majd az APEH Szabolcs-Szatmár Bereg megyei vezetőjévé való kinevezésekor kilépett a pártból. Szikora János elmondta, soha nem volt ukrán nemzetiségű ügyfele - válaszolva arra a kérdésre: védett-e valaha ukrán üzletembereket ügyvédi pályafutása során.

A költségvetés tervezett bevételeinek, pontosabban az adóbevételek maradéktalan teljesítése indokolja, hogy a pénzügyminiszter Szikora János személyében új elnököt nevezzen ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) élére - mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) politikai államtitkára Szikora János meghallgatása előtt.

A Pénzügyminisztérium és az Állami Számvevőszék elnöke között azért van eltérés Szikora János APEH elnökjelölt kiemelkedő szakmai tekintélyéről szóló követelménye, illetve megítélése között, mert az ÁSZ elnöke feltehetően makroközgazdászra gondolt, de a pénzügyminiszter szerint egy olyan adószakemberre van szükség, aki kifejezetten menedzser típusú - jelentette ki Katona Tamás.

Az APEH elnököt nem váltottuk le, az APEH elnök lemondott - felelte egy képviselői kérdésre a politikai államtitkár. Hozzátette: az APEH elnökének eredményfelelőssége van, ezért vette tudomásul a pénzügyminiszter Király László György lemondását.