A pékek tiltakoznak a túlságosan olcsó árak miatt

Vágólapra másolva!
A beszerzési ár alatti értékesítés ellen tiltakozik a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) és a Magyar Pékszövetség. A pékek úgy vélik, hogy a megnövekedett energiaköltségek miatt 10-15 százalékos áremelés lenne indokolt.
Vágólapra másolva!

Az érdekképviseletek vezető tisztségviselői szerdán Budapesten kijelentették: sérelmezik, hogy egyes nagy élelmiszer-áruházláncok lényegesen a beszerzési ár alatt értékesítik a lisztet, a kenyeret és a pékárut.

Makai György, a Gabonaszövetség főtitkára és Werli József, a pékszövetség szakmai titkára hangoztatta: az állami beavatkozását várják, hogy a beszerzési ár alatti értékesítésnek gátat szabjon. Mindkét érdekképviselet emellett a költségnövekedés ellensúlyozására 10-15 százalékos áremelést tartana szükségesnek saját termékkörében.

A sajtótájékoztatón elhangzott: sem a 35-37 forintos kilogrammonkénti lisztár, sem például a 69 forintos kilogrammonkénti kenyérár nem fedezi az előállítási költségeket, sőt a forgalmazó cégek ennél drágábban vásárolják az előállítóktól az árut. Ugyanakkor vevőcsalogatóként alacsonyan tartják a liszt, a kenyér és a pékáruk árát. Azokat az előállítókat pedig, akik szóvá teszik a visszásságokat, megfenyegetik, hogy áruikat nem forgalmazzák tovább az adott lánc boltjaiban - jelezte Makai György.

A lisztelőállítók, a molnárok, a sütőipar képviselői felhívják a gazdasági és az agrártárca illetékeseinek figyelmét arra, hogy a multinacionális cégek folyamatosan megsértik a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmáról rendelkező törvényt, és állami fellépést kérnek érdekeik védelmére.

Makai György kijelentette: annak ellenére, hogy a versenyhivatal megtiltotta számukra a különböző önköltségi adatok közlését, elmondja, hogy azok az áruházláncok, amelyek 52 forint alatt adják kilogrammonként a lisztet, megsértik a törvényt. Werli József szerint a múlt évben egy kilogramm fehér kenyér előállítási ára 120-125 forint között mozgott, míg a zsömlét 10,5-11 forintért lehetett előállítani.

Újságírói kérdésre a pékszövetség szakmai titkára közölte: a fehér kenyér előállítási költségéből mintegy 37 százalékot az anyagköltség, 24,8 százalékot az energiaköltség, 28,8 százalékot a bérköltség, a fennmaradó hányadot pedig az egyéb járulékos költségek teszik ki. A molnárok és a pékek úgy vélik, hogy a költségek növekedése miatt áraik 10-15 százalékos emelése lenne indokolt.