Nem lesz árfolyamnyereség-adó

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok támogatásával a szabad demokraták indítványozására kivették az árfolyamnyereség-adót a jövő évi adóváltozások közül. Az Országgyűlés keddi ülésén a szocialisták eredeti javaslatával szemben azt a módosító indítványt fogadták el, amely szerint jövőre nem emelkedik 25 százalékra az árfolyamnyereség-adó jelenlegi 0 százalékos kulcsa.
Vágólapra másolva!
Bokros: Az ország leszakadóban van/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20041014bokros.htmlSzavaztak az adókról/uzletinegyed/ado/20041102szavaztak.html

Nem a tőzsde, hanem a józan ész diadalmaskodott, mondta a hírre Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke. Az Országház 194 szavazattal 174 ellenében nem támogatta a tőzsdeadó bevezetését kedden. A tőzsde az utóbbi időben minden elérhető fórumon lobbizott azért, hogy az Országház ne fogadja el az árfolyamnyereség-adó gyakorlati bevezetéséről szóló tervezetet.

A tőzsde, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész), Bokros Lajos volt pénzügyminiszter és számos szakmai fórum, illetve szakember azzal érvelt, hogy az adó kulcsának növeléséből minimális, 2-3 milliárd forintos többletbevétele lett volna a büdzsének. Ezzel szemben az adó miatti kár ezt az összeget jóval meghaladta volna.

A Budapesti Értéktőzsde üdvözli és köszöni, hogy a magyar Országgyűlés képviselőinek többsége bölcsen döntött, és nem támogatta az árfolyamnyereség-adó bevezetését, áll a BÉT közleményében. Ez a döntés nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a hazai gazdaság megőrizze versenyképességét, segíti a magyar középvállalatok tőzsdei forrásbevonását, ezzel is biztosítva a lehetőséget a magyar megtakarítási szerkezet modernizálására, a tőzsde szerint.