Külföldi raktárakba kerülhet a magyar gabona

Vágólapra másolva!
Szűkösek a gabona raktározási lehetőségei Magyarországon, pedig a 25 százalékos betakarítás eredményei nyomán bőséges, 8 millió tonna fölötti kukoricatermésre lehet számítani - írta a Napi Gazdaság. A gabona ára az árutőzsdén az utóbbi időben nem érte el a felajánlott 100 eurós intervenciós árat.
Vágólapra másolva!

Eddig a kukorica 25 százalékát takarították be, átlagosan 6,8 tonnás hektáronkénti termésátlag mellett. A 8,2 millió tonnás kukoricaterméssel Magyarország az EU teljes termelésének 17 százalékát adja. Eddig búzából 200 ezer tonna, kukoricából 13 ezer tonna ment exportra, mondta Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára. Az államtitkár szerint kukoricából jobb kiviteli lehetőségek kecsegtetnek, a kivitel fő iránya Spanyolország, Portugália, Oroszország és Lengyelország lehet.

A bőséges termés és a visszafogott export azonban raktározási problémákat okoz már hónapok óta. A magyar termelők így kénytelenek külföldön raktárokat keresni, Ausztria, Szlovákia, Csehország és Franciaország raktáraiban nincs hely, Németország és Hollandia azonban jelezte esetleges érdeklődését.

A gabonára a kormányzat intervenciós felvásárlási árat ajánlott fel, 100 eurós (25 ezer forintos) árfolyamon. Az elmúlt időszakban a búza tonnánkénti ára 23 000-23 600 forint között, a kukoricáé pedig 20 900-21 880 forint között mozgott. A minisztérium azt várja, hogy mintegy 3 millió tonna gabonát ajánlanak fel intervencióra a gazdálkodók, piaci szakértők azonban ennél többre számítanak.