Vágólapra másolva!
Egy pénzügyminisztériumi feljegyzés a következő egy évben 14,5 százalékos gyógyszeráremeléssel számol és az is elképzelhető, hogy a kormány előre hoz néhány jövő évi hatósági áremelést - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az áremelés idő előtti bevezetése nélkül kérdésessé válna a jövő évi inflációs cél elérése, de az emelések előrehozásával az idén 7 százalékos árdrágulást érne el a kormányzat. A pénzügyi tárca feljegyzése szerint, ha a tervezett áremeléseket a jövő év első két hónapjában hajtanák végre, akkor nehezen lenne tartható az éves 4,5 százalékos, illetve a decemberre várt 4-4,5 százalékos inflációs cél.

A hatósági árak emeléséről készített anyag alapvetően két eshetőséggel számol. Ha a kőolaj világpiaci ára 33-34 dollár között lesz, akkor 6 százalékos áramáremelés várható, ha viszont a kőolaj hordónkénti ára 37-38 dollár lesz, akkor 10 százalékos emelést tart szükségesnek a Pénzügyminisztérium elemzése.

A gázárak esetében a kompenzáció fokozatos leépítése 6-7 százalékos emelést tesz szükségessé, akár már a fűtési szezon kezdete előtt, októberben. Ekkorra várható a távolsági-buszközlekedés, illetve a vasúti közlekedés drágulása is.

A távhőszolgáltatás díja 5-8, a BKV-jegyek ára 10-13, a távolsági-buszközlekedés díjai pedig 7,3-9 százalékkal nőhetnek. Ugyancsak 10 százalékkal nő a szemétdíj és a cigaretta jövedéki adója is emelkedik várhatóan, ami 12-15 százalékos drágulást eredményez.

A Pénzügyminisztérium elemzése szerint a vásárolt lakossági fogyasztás akár 25-30 százalékára is kihathat az előrehozott áremelés - írja keddi számában a Világgazdaság.